Резюме

Виборча кампанія до Київської міської ради проходить значно активніше та динамічніше, ніж виборча кампанія на пост Президента. Можна чітко виділити основних кандидатів, які активно розпочали виборчу кампанію: Леся Оробець, Андрій Іллєнко, Віталій Кличко. З’являються перші повідомлення про використання прямого та непрямого підкупу виборців у мажоритарних округах.

Штаби кандидатів ведуть активну діяльність із залучення волонтерів (членів ДВК, спостерігачів,  агітаторів) до виборчої кампанії, використовуючи соціальні мережі та зустрічі з виборцями. Особливістю кампанії є поява нових політичних сил та команд, націлених на боротьбу за мандати депутатів Київської міськради: партії «Самопоміч», «Демократичний альянс», «Сила людей». При складанні виборчого списку ці політичні сили намагалися апробувати демократичні підходи до його формування.  

Органи місцевого самоврядування сприяють підготовці до проведення виборів та виконують покладені на них обов’язки в організації виборчого процесу.

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

15 квітня ЦВК сформувала новий склад Київської міської та 10 районних у місті Київ виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів у межах Києва у кількості 18 осіб кожна. Головою Київської міської виборчої комісії призначено Городиського В.А. – від місцевої організації Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка», заступником голови комісії – Картавого І.Л. – від місцевої організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода», секретарем комісії – Білого Я.В. – від місцевої організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». У новоствореній комісії зберігається баланс сил.

22 квітня було утворено 60 одномандатних виборчих округів (постановами № 4 про утворення одномандатних мажоритарних округів в м. Київ від 22.04.2014 року та № 5 від 24 квітня 2014 року про внесення змін до постанови Київської міської виборчої комісії  від  22.04.2014 року)

На початкових засіданнях приміщення ТВК не було забезпечене всім необхідним обладнанням, але станом на сьогодні проблему вирішено. В той же час лишається неврегульованою проблема з приміщенням Київської міської ТВК – вона мала б знаходитися у приміщенні КМДА, однак воно перебуває в руках «майданівців», тому, Київська ТВК вимушена працювати у приміщенні Печерської РДА, де використовує лише один робочий кабінет та один кабінет голови.

З метою забезпечення прав громадян України вільно і всебічно брати участь у проведенні передвиборчої агітації у всіх районах Києва органом місцевого самоврядування було визначено перелік приміщень, придатних для проведення публічних заходів передвиборчої агітації, які організовуватиме територіальна виборча комісія, і затверджено перелік обладнаних місць для розміщення матеріалів  передвиборчої агітації.

Активність кандидатів і партій

Так як триває президентська кампанія, то штаби провідних політичних партій вже розгорнули свою роботу. Так, Віталій Кличко опирається на міську структуру «УДАРу», Володимир Бондаренко – на ВО «Батьківщина», Андрій Ільєнко на структуру ВО «Свобода». Партія регіонів заявила що не планує висувати свою кандидатуру на пост Голови Київради, однак сформувала партійний список, який очолює нардеп Нестор Шуфрич. Виборчий штаб базується на залишках структури Партії регіонів.

Штаб Лесі Оробець сформований на базі особистих прихильників кандидата, а також має підтримку об’єднання «Сила людей» та «Нове життя». Штаб Миколи Катеринчука сформований та базі його Європейської партії.

Протягом останнього місяця найбільше активізувала свою роботу Леся Оробець, яка оголосила про вихід з партії «Батьківщина» і об’єднання виборчих зусиль з партією «Демократичний альянс». У 20-х числах Леся Оробець припинила співпрацю з «Демократичним альянсом» і почала співпрацювати з об’єднанням «Сила людей». Основні форми активності: організація зустрічей з виборцями, розміщення білбордів, поширення агітаційних листівок, мобілізація волонтерів. Також кандидатом відкрито рахунки для залучення добровільних фінансових внесків на кампанію.

Представники ВО «Свобода» значно активізувалися за звітний період. Однак їхня агітаційна кампанія одночасно направлена на президентські і на місцеві вибори. Андрій Іллєнко активно проводить зустрічі з виборцями, зокрема, 17 квітня 2014 року така зустріч відбулась на площі Космонавтів, з’явилися намети від ВО «Свобода» по всьому місту.

Не надто інтенсивною є агітаційна кампанія Віталія Кличка. Не помічено передвиборчої роботи Володимира Бондаренка. Кандидат Кириленко в основному веде свою кампанію через мережу агітаторів, що розповсюджують агітаційну продукцію. Тетяна Монтян, що очолила політичну партію «Пряма дія» ще не розпочала активної передвиборчої кампанії.

Партія «Демократичний Альянс» затвердила виборчий список кандидатів у депутати по багатомандатному округу (в Київраду). Формування списку здійснював спеціально створений Номінаційний комітет з використанням методичної допомоги HR-кампанії Talent Advisors. Всі кандидати мали заповнити люстраційну декларацію та пройти ряд співбесід для максимального розкриття потенціалу та можливості Номінаційного комітету оцінити кандидатів. Кандидатами стали 23 жінки та 91 чоловік віком від 20 до 55 років.

Тоді як політична партія «Об’єднання Самопоміч» розробила спеціальний додаток до соцмереж, де проводилося голосування щодо кандидатур до Київради, а також проводила анкетування серед студентів та мешканців міста. 

З’являються випадки використання позазаконних методів впливу на виборців. У 215 ВО (Дарницький район) у період перед Пасхою спостерігачами ОПОРИ зафіксовано випадки роздачі виборцям Пасок від кандидата в депутати Київради, представника «Демократичної партії», Віталія Павлика. Разом з пасками роздавалися листівка та календар.

Також, до спостерігачів надходить інформація про початок роботи «фінансових пірамід» по роздачі як грошей, так і продовольчих пайків. На цьому етапі мова йде про формування «під’їздних» та «будинкових», які будуть забезпечувати роздачу грошей чи наборів та агітацію виборців. Побідна інформація стосується Дніпровського та Святошинського районів столиці.

Діяльність ЗМІ

На початковому етапі місцевих виборів висвітлення кампанії було не досить активним. Серед кандидатів найбільше уваги ЗМІ приділяли Лесі Оробець, яка активізувала свою кампанію відразу після оголошення майбутніх виборів. У другій половині квітня висвітлення процесу значно активізувалося – партії представили свої списки кандидатів до Київради та мажоритарних кандидатів, що викликало жваві обговорення у ЗМІ. Також, з’явився ряд кандидатів-самовисуванців, чия діяльність активно висвітлюється у ЗМІ. Більшість київських місцевих ЗМІ збалансовано та достатньо об’єктивно висвітлюють виборчу кампанію. ЗМІ, які належать кандидатам та партіям, традиційно заангажовано висвітлюють перебіг кампанії і націлено критикують конкурентів.