Передвиборча кампанія на посаду міського голови Чернівців має ряд особливостей, зумовлених суспільно-політичними процесами, які розгортаються в країні останні кілька місяців. По-перше, спостерігається низький рівень зацікавленості місцевими виборами мешканцями міста у зв’язку з тим, що паралельно відбувається виборча кампанія на пост Президента України, а також не припиняються конфлікти на сході держави. По-друге, відсутність одного лідера місцевих перегонів, сприяє появі маловідомих «технічних» кандидатів, які націлені на відтягування голосів, а також – використання брудних технологій проти конкурентів. Третій фактор – самоліквідація потужного політичного гравця у місті – Партії регіонів, яка фактично припинила своє існування після трагічних подій у Києві у лютому 2014 р.

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

Територіальна виборча комісія працює у штатному режимі, єдине зауваження викликає фактичний кількісний склад її членів. Якщо порівнювати чисельний склад комісії, який зазначений на сайті ЦВК з відповідними даними, отриманими спостерігачам ОПОРИ безпосередньо в ТВК, то кількісний склад комісії різниться на 3 особи. За словами голови Чернівецької міської ТВК Генріети Баранової, у 2012 році заяви про складання повноважень написали троє членів ТВК: Людмила Бобишева (від місцевої організації Народної Партії), Петро Кіщук (від місцевої організації Української Народної Партії) та Дмитро Савєльєв (від місцевої організації Політичної партії «Українська платформа»). Втім, наразі на офіційному сайті ЦВК склад Чернівецької міської ТВК поданий у кількості 17 чоловік, без врахування складання повноважень 3 згаданих членів. У випадку, якщо повноваження ними не складені, то засідання ТВК від 25 квітня, на якому було зареєстровано перших 5 кандидатів на посаду Чернівецького міського голови, є неправочинним, оскільки на ньому були присутні тільки 8 членів комісії (згідно із частиною 4 статті 27 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини членів комісії від складу цієї комісії). В зв’язку з цим до ЦВК направлено запит на інформацію щодо уточнення складу Чернівецької міської ТВК.

Не сприяє забезпеченню кворуму на засіданнях ТВК і той факт, що двоє членів комісії, а саме: Марія Дем’янчук (від місцевої організації Партії «Громадянська Солідарність») та Тетяна Іванова (від місцевої організації Політичної партії «Наша Україна»), поки не мають можливості відвідувати засідання у зв’язку з навчанням та роботою. Відповідно, кількість активних членів ТВК зменшується до 12. В роботі комісії в якості консультанта допомагає екс-голова Чернівецької обласної територіальної виборчої комісії Микола Каспрук.

Активність потенційних кандидатів і партій

Станом на 01 травня 2014 р. Чернівецькою міською територіальною виборчою комісією зареєстровано шістнадцять кандидатів на посаду міського голови.

  • Олексій Каспрук (висунутий ВО «Батьківщина»), депутат Чернівецької міської ради, на час обрання був керівником місцевого осередку партії «Фронт Змін», однак після об’єднання ФЗ з ВО «Батьківщина» став членом останньої. 
  • Олексій Коломієць (висунутий Чернівецькою міською організацією партії «УДАР») – місцевий бізнесмен, лідер та організатор Чернівецького Автомайдану.
  • Віталій Мельничук (висунутий ВО «Свобода») – голова обласної партійної організації ВО «Свобода», депутат обласної ради.
  • В’ячеслав Кишлярук (висунутий «Громадянською позицією») – депутат Чернівецької міської ради, обирався від ВО «Батьківщина», в лавах якої наразі не перебуває. До цього моменту про його зв’язки із «Громадянською позицією» відомо не було.
  • Ілля Горбатюк (висунутий «Партією ветеранів Афганістану»).
  • Василь Забродський (самовисуванець), екс-директор місцевої телекомпанії ТВА, одним із співвласників якої є дружина Андрія Пишного.
  • Петро Олексюк (самовисуванець), громадський активіст під час подій у 2004 році, учасник декількох неформальних громадських рухів в місті Чернівці, до останнього часу очолював місцеву філію одного із комерційних банків. Перед поданням документів на реєстрацію проводив особисті консультації із місцевими громадськими організаціями та представниками місцевого бізнесу щодо доцільності своєї участі у виборах. Як результат, частина активних місцевих громадських організацій у день подання ним документів до Чернівецької МТВК висловила йому офіційну підтримку.
  • Віталій Ткачук (самовисуванець), підприємець, депутат Чернівецької обласної ради, обирався свого часу від ВО «Батьківщина», проте, згодом був виключений з партії за голосування спільно з Партією регіонів; брав участь у виборах 2012 року по 201 виборчому округу, але в останній момент зняв свою кандидатуру.
  • Руслан Цаплюк (самовисуванець) – підприємець, керівник громадської ініціативи «Нові Чернівці», яка стартувала 15 квітня на початку виборчої кампанії.
  • Володимир Дорош (самовисуванець), підприємець, очолював «Народно-демократичну лігу молоді», був активним учасником Податкового майдану.
  • Віталій Михайлішин (самовисуванець), представник групи «Рідне місто», член Партії регіонів, депутат міської ради, з часу відставки міського голови Миколи Федорука (березень 2011) до подій Євромайдану (лютий 2014) – секретар міської ради, в.о. міського голови; у 2012 кандидат у депутати в 201 окрузі, провів «брудну» кампанію, програв Миколі Федоруку. У четвер, 24 квітня, на сесії Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин заявив про складання своїх депутатських повноважень. Відповідна заява зареєстрована, але ще не розглянута Чернівецькою МТВК.
  • Ростислав Шерстюк (самовисуванець), депутат Першотравневої районної у місті Чернівці ради, обирався від Партії регіонів; начальник КЖРЕП № 11.
  • Наталія Стручкова (самовисуванець), підприємець.
  • Мирослав Саєвський (самовисуванець), директор ПП «Сантехбудмеханізація».
  • Володимир Попівчук (самовисуванець), підприємець.
  • Денис Карча (самовисуванець), працівник банку.

Ведення передвиборчої агітації

Щодо ведення передвиборчої агітації, то вона помітно активізувалася протягом останніх двох тижнів. Напередодні Великодніх свят потенційні кандидати розміщували свої привітання на місцевих Інтернет-сайтах. Більшість висуванців на посаду міського голови використовують типові методи агітації: реклама на білбордах, замовні матеріали на місцевих Інтернет-порталах, інформування про діяльність через соціальні мережі, коментарі місцевим медіа щодо подій у місті та в міській раді, участь у публічних заходах.

Ще з 10 квітня в місті Чернівці з’явилися білборди Олексія Коломійця з закликом долучатися до Автомайдану. Час від часу він проводить із Автомайданом інформаційні рейди містом. Окрім того, минулого тижня Олексій Коломієць був присутній на засіданні МТВК, де мало розглядатися питання щодо відкликання 23 депутатів Чернівецької міської ради, які під час подій Євромайдану в Чернівцях підтримали звернення до прокуратури щодо «захоплення» приміщення міської ради (так звана «справа 2 грудня»; свого часу Олексія Коломійця особисто було засуджено, як організатора «захоплення» приміщення Чернівецької міської ради активістами місцевого Євромайдану, а потім амністовано).

У суботу, 26 квітня, на одній із центральних вулиць (Кобилянська) було встановлено інформаційно-агітаційний стіл, де представники кандидати Петра Олексюка розмістили його фотографії та пропонували мешканцям міста обрати одну з найкращих на їхню думку. Обране фото було використано вже в наступні дні для агітаційних матеріалів кандидата. Такі «саморобні» листівки із вихідними даними (вказано, що виготовлено на власному обладнанні кандидата) розміщені на інформаційних стендах міста.

Розпочав передвиборчу агітацію із порушенням законодавства Віталій Ткачук. Одразу в день реєстрації кандидатом на посаду міського голови, 25 квітня, в місті були розміщені білборди кандидата, хоча агітація мала б початися наступного дня після реєстрації. Крім того, на білбордах не були вказані вихідні дані плакату (тираж, відповідальний за друк). У період з 26 по 30 квітня в місті з’явилося багато плакатів великого розміру, які при розміщені на спеціально відведених місцях для агітації фактично перекривають усю іншу агітаційну продукцію інших кандидатів, в тому числі кандидатів на пост Президента.

Конфлікти та публічні інциденти, пов’язані із місцевою виборчою кампанією

Ця виборча кампанія відбуватиметься на фоні жорсткого протистояння між двома кандидатами: висуванцем від ВО «Батьківщина» Олексієм Каспруком та самовисуванцем Віталієм Михайлішиним (група «Рідне місто»). Конфлікт розпочався ще в 2011 році, коли група депутатів міської ради висловили недовіру тодішньому міському голові Миколі Федоруку (нині народний депутат від ВО «Батьківщина»). Виконуючим обов’язки у 2011 став маловідомий в місті Чернівці представник Партії регіонів Віталій Михайлішин. Олексій Каспрук тоді вже був депутатом міської ради від «Фронту Змін», фракція якого відставку Миколи Федорука не підтримала. Другий сплеск цього конфлікту відбувся у 2012 році, коли Віталій Михайлішин (від Партії регіонів) та Микола Федорук (від ВО «Батьківщина») були кандидатами-конкурентами у 201 виборчому окрузі під час парламентських виборів. Олексій Каспрук тоді був уповноваженою особою ВО «Батьківщина» у 201 окрузі. Втретє конфлікт активізувався на фоні подій Євромайдану в Чернівцях. Побічним результатом цих подій стало те, що Віталія Михайлішина депутати міської ради у лютому 2014 року зняли з посади секретаря, а відповідно й в.о. міського голови. Саме тому ці вибори й прогнозуються як четвертий сплеск конфлікту між двома фінансово-політичними групами в місті, які презентують Віталія Михайлішина та Олексія Каспрука як своїх кандидатів.

У місті також спостерігається конфлікт між кандидатом на посаду міського голови Василем Забродським і місцевим осередком ВО «Батьківщина», яка висунула Олексія Каспрука. Зокрема, 18 квітня на прес-конференції Оксани Продан (народний депутат від «УДАРу» та член групи «Рідне місто»), Василь Забродський заявив про політичні переслідування з боку ВО «Батьківщина». Мовляв, через намір балотуватися на посаду міського голови проти нього було порушено кримінальну справу.