Керівник штабу Петра Порошенка у Київській області Володимир Ар'єв стверджує, що на зустріч із кандидатом у Білу Церкву підвозили агітаторів, а не виборців, тож послуга була внутрішньою — для штабу.

Саме порушення із підвезенням на захід людей 30 квітня зафіксували довготермінові спостерігачі.

“У цьому випадку ми підвозили нікого іншого, як активістів та волонтерів, які є агітаторами за Петра Порошенка”, - зазначив пан Володимир у коментарі Громадянській мережі ОПОРА.

Ар'єв наголосив: “Ба більше, довезення добровільне - ніяких примусових речей не було. Добровільні агітатори за Петра Порошенка могли прийти до місця відправлення і скористатися тими автобусами, які надавалися штабом.”

“Тобто, це була послуга всередині штабу, вона не стосувалося виборців”, - підсумував керівник штабу Порошенка у Київській області.

Тим часом, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА записався на такий автобус і скористався безкоштовною послугою з перевезення, хоча ніяким агітатором не був. На афішах, які поширювалися у різних населених пунктах, у поїздку запрошували усіх охочих відвідати мітинг-концерт.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує: згідно з частиною 6 статті 64 Закону України “Про вибори Президента”, передвиборча агітація, яка супроводжується наданням виборцям безоплатно або на пільгових умовах товарів чи послуг, вважається підкупом. Згідно з процедурою, Центральна виборча комісія оголошує попередження кандидату на пост Президента України, який вчинив таке порушення. Але лише у тому випадку, якщо суд встановив факт підкупу (пункті 1 частини 3 статті 56 цього ж Закону).

IMAG0671 1

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.