У Білій Церкві, що на Київщині, під час мітингу Петра Порошенка місцеві активісти вимагали люструвати керівника штабу у 91 окрузі - Вадима Маршалка. Та ще кількох місцевих політиків. 

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, 30 квітня відбулася зустріч із кандидатом, на яку ледь не з усієї області безкоштовно звозили людей (порушення частини 6 статті 64 ЗУ “Про вибори Президента”). Але, окрім прихильників, були і критично налаштовані учасники. 

Зокрема, група громадських активістів прийшла із транспарантом “Маршалок, Грінчук, Кацуба - вороги Майдану”. Потім на міському Інтернет-форумі обговорювали перебіг і наслідки акції. Активісти пишуть, що їм стало відомо, ніби Маршалок, Грінчук і Кацуба призначені відповідальними за виборчу кампанію Порошенка. А всі ці троє людей викликають у місцевих активістів антипатію. 

Так, зі слів активістів, Вадим Маршалок належав до Партії регіонів і був членом в однойменній фракції міськради Білої Церкви. Віталій Гринчук очолював Партію регіонів у Білоцерківському районі, а також був заступником голови РДА за головування там Андрія Немні (склав повноваження на вимогу громади 24 лютого 2014 року). Сергій Кацуба  - депутат ВРУ, член Партії регіонів. 

Активісти мають застереження щодо цих трьох кандидатів, підозрюють їх кого у підкупі виборців, кого у вербуванні тітушок, кого в бездіяльності на робочому місці. Тому вимагають люстрації для них. 

Аби отримати зворотній зв'язок від кандидата Петра Порошенка, люди прийшли на мітинг і розгорнули критичний транспарант. Навколо плакату виник конфлікт. Представник Маршалка порізав транспарант. Викликали міліцію. Наприкінці, прихильники і противники написаного на транспаранті ледь не почубилися. Сам Вадим Маршалок називав авторів плакату провокаторами. Вони ж у своєму звіті на білоцерківському форумі стверджують, що спілкувалися із Леславом Геллером та Левом Парцхаладзе, а також з Іриною Геращенко. Активісти, з їх слів,  обмінялися з політиками та бізнесменами контактами задля подальшої співпраці в царині люстрації.  

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.  

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.