Окружна виборча комісія №90 (центр - Снятин) порушила терміни здійснення державної реєстрації окружних виборчих комісій для набуття нею статусу юридичної особи. Оскільки ЦВК утворила окружні виборчі комісії 14 квітня, відповідно до 18 квітня необхідно було внести державному реєстратору відповідні документи для державної реєстрації ОВК. Документи для здійснення державної реєстрації ОВК №90 внесла аж 30 квітня. Цього ж дня її зареєстрували.

Причину затягування процесу державної реєстрації  в ОВК №90 пояснили технічними недоліками, пов’язаними з відсутністю голови ОВК, який не брав участі у роботі комісії. Частина третя статті 30 1Закону «Про вибори президента України» говорить, що у випадку відсутності голови окружної виборчої комісіїподати документи на реєстрацію ОВКу Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємцівмає заступник голови комісії і державна реєстрація ОВК здійснюється у день надходження документів. ОПОРА наразі з’ясовує в чому саме полягають технічні проблеми, які не дозволили виконати норми Закону та вчасно здійснити державну реєстрацію ОВК.

29 квітня ЦВК призначила нового голову ОВК, який 30 квітня приступив до виконання своїх повноважень та в той самий день подав документи для державної реєстрації ОВК. Оскільки було порушено термін державної реєстрації ОВК та набуття нею статусу юридичної особи, весь цей час роботу ОВК №90 складно назвати повноцінною.

«Без набуття статусу юридичної особи ОВК не могла наймати спеціалістів та технічних працівників для організаційно-технічного забезпечення своєї роботи, не могла укладати угоди з членами ДВК і тим більше не могла здійснювати жодних оплат. Якби процес державної реєстрації ОВК затягнувся б на довше або не відбувся б взагалі, це мало би негативні наслідки для організації виборчого процесу у територіальному виборчому окрузі №90 (Косівський і Снятинський райони з центром у м. Снятин)» - пояснює координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківські області.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.