Напередодні вийшла в ефір програма на одному з київських регіональних телеканалів,  у якій взяли участь кандидати на посаду київського міського голови Леся Оробець, Микола Катеринчук, Тетяна Монтян та В’ячеслав Кириленко. Вела програму представниця партії «Удар» Рена Назарова.

Традиційно, програма почалася з оприлюднення програмних гасел.  Микола Катеринчук зосередився на своїх ідеях зі створення муніципальної поліції.

Леся Оробець озвучила думку про те, що київська влада витрачає багато на своє утримання і могла б бути скромнішою та обіцяє у разі перемоги економніше використовувати кошти платників податків.

В’ячеслав Кириленко  висловив думку про те, що міський голова має бути відкритішим і займатися проблемами міста особисто.

Тетяна Монтян традиційного говорила про важливість формалізації майнових прав та про те, що решта кандидатів перебуваючи при владі, нічого не зробили для вирішення цієї основоположної, на її думку, проблеми столиці. 

Експерти у студії, зокрема керівник ГО «Інститут міста» Олександр Сергієнко нагадав Миколі Катеринчуку про те, що представники його блоку свого часу приєдналися до блоку Леоніда Черновецького і про те, що Катеринчука попереджали про потенційних зрадників.  У відповідь Микола Катеринчук закликав згадати про те, що представники БЮТ – рекордсмени за кількістю зрадників. 

Лесі Оробець експерт закинув те, що вона не має власної команди, тому її участь у виборах  схожа на політичний ексгібіціонізм і самолюбування.

Леся Оробець у відповідь пояснила, що дуже важливо, щоб на посаді київського міського голови була чесна людина, якій довіряють. Вона зможе набрати чесну команду.

Серед інших йшлося про створення громадських рад при органах державної влади і місцевого самоврядування. Усі кандидати погодились з тим, що громадські ради повинні бути дієвими органами, натомість у нинішніх умовах вони просто «освячують» рішення ухвалені керівництвом, не розбираючись у їхній потрібності і ефективності.

Політтехнолог Сергій Гайдай, який працює з Миколою Катеринчуком запевнив, що  виборець повинен голосувати за компетентність кандидата а не за його біографію. «На жаль, виборці у Києві так не обирають. На жаль, на ці півтора року, ми оберемо найнекомпетентнішого з мерів. По-іншому буде, коли виборець  сам буде компетентним. Я думаю, головна проблема у тому, що у нас немає місцевого самоврядування зовсім. Більше того, немає запиту на самоврядування. Тому, величезна робота політика – робити велику пропагандистську роботу, щоб запит на самоврядування у Киян з’явився.», - сказав Сергій Гайдай.

 

 

Громадське спостереження ОПОРИ –  це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процессу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.