У Київській області місцева ланка Всеукраїнського об'єднання “Батьківщина” публікує у партійній газеті і поширює серед виборців чорний піар про кандидата у Президенти Петра Порошенка.

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ отримали примірник газети “Київщина. Моя Батьківщина”. На другій сторінці партійного видання є розлога стаття голови київського обласного осередку Всеукраїнського об'єднання “Батьківщина” Костянтина Бондарєва. У цій статті автор наголошує на недоліках Порошенка та акцентує переваги кандидата в Президенти Юлії Тимошенко.

За словами пана Костянтина, газета “Київщина. Моя Батьківщина” є офіційно зареєстрованим періодичним друкованим виданням і видається останні п'ять років.

Коментуючи Громадянській мережі ОПОРА, Бондарєв зазначив: “У цій статті висловлена моя особиста позиція. До мене звертається суспільство з питанням, за кого я буду голосувати. Щоби кожному не розповідати, я відповів у цій газеті, що я особисто буду голосувати за Тимошенко, а не за Порошенка, тому що... І далі по тексту.”

Сам матеріал не суперечить законодавству — на цих виборах можна агітувати як за, так і проти того чи іншого кандидата. Частина 1 статті 58 Закону України “Про вибори Президента України” звучить так: “Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України”. Але є одне але (с). У цій же статті читаємо: “Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України”.

І якщо сама стаття у партійній газеті не є порушенням, то в її оформленні є нюанси, які не можна пропустити повз увагу. Зокрема, йдеться про ілюстрацію, де кандидат у Президенти Петро Порошенко розпластаний горілиць на землі та руками тримається за жіночі ноги, взуті у туфлі на високих підборах. Знизу напис: “Зніми свою кандидатуру!”.

ОПОРА наголошує: тиражування таких зображень — це порушення Цивільного кодексу України, а отже — агітація, здійснена у спосіб, що суперечить нашим законам. Стаття 297 Цивільного кодексу України твердить, що кожен має право на повагу до його гідності та честі, а гідність та честь фізичної особи є недоторканною. Ба більше, за міжнародними стандартами очорнення репутації конкурента суперечить етичним нормам передвиборних перегонів.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.