Кандидат у Президенти Василь Цушко пропонує свій план врегулювання ситуації на сході України. Відповідну заяву він оприлюднив сьогодні у агенції Інтерфакс-Україна.

hfjkdsfЗокрема, В. Цушко пропонує до 5 травня "повернути всіх силовиків на місця дислокації та служби". За його словами, заходи, до яких вдаються силові структури, не дають необхідного результату та загострюють ситуацію на сході країни.

Наступним кроком, вважає кандидат у Президенти, має стати припинення створення незаконних воєнізованих формувань.

За словами В. Цушка, парламент до 5 травня має ухвалити закон про амністію всіх учасників громадянського протистояння, окрім тих, хто вчинив тяжкий злочин.

Ще одним необхідним кроком для стабілізації ситуації в країні В. Цушко назвав нову процедуру призначення голів областей. На думку кандидата в Президенти, обласні ради після консультацій із громадськістю мають запропонувати кандидатури на посади керівників обласних адміністрацій та подати їх в.о. глави держави.

При цьому В. Цушко наголосив, що таку процедуру необхідно провести в усій Україні, не обмежуючись лише тими регіонами, в яких відбувається громадянське протистояння.

Він також вважає, що одним із заходів врегулювання ситуації стане погодження кандидатур на посади керівників обласних управлінь міліції, прокуратур та голів УСБУ з обласними радами.

Крім того, кандидат у Президенти пропонує створити своєрідну конституційну асамблею: обласним радам слід затвердити делегацію з трьох осіб від кожної області "після консультацій з громадськістю області та протестувальниками". Ці представники області увійдуть до робочої групи з напрацювання змін до Конституції.

Потім, за словами В. Цушка, голова Верховної Ради створює робочу групу з напрацювання змін до Конституції і до 15 червня пропонує парламенту для голосування в першому читанні проект Основного закону.

У новій редакції Конституції, як вважає В. Цушко, має бути врегульовано питання з урахуванням інтересів усіх регіонів країни, зокрема, необхідно врахувати можливість проведення референдуму.

Політик вважає, що парламент до 1 липня має проголосувати проект Конституції та направити його до Конституційного Суду. Суд, у свою чергу, має прийняти рішення щодо проекту змін до Основного закону до 15 липня, а до 1 серпня, вважає кандидат у Президенти, Верховна Рада має ухвалити нову Конституцію в цілому.

Усі зазначені пункти, за словами В. Цушка, парламент має закріпити відповідним рішенням.

"Такі кроки зможуть повернути в Україну мир, стабільність і дадуть змогу зберегти територіальну цілісність. Тому я звертаюся до голови парламенту, народних депутатів, Прем'єр-Міністра та Уряду країни, до кандидатів у Президенти, керівників партій і громадських організацій, до протестувальників та їхніх лідерів із пропозицією прийняти цей план та розпочати його реалізацію", - підсумував кандидат.

Коментуючи свій майбутній виступ у дебатах, зокрема, з кандидатом у Президенти Петром Порошенком, В. Цушко запевнив, що підготується належним чином. Також він зазначив, що опускатися до рівня образ, виступаючи в дебатах, не буде, оскільки всі кандидати в Президенти - "гідні люди".

Крім того, Цушко на прохання мережі ОПОРА пояснив причину заміни п’яти членів ОВК в округах у місті Київ. За словами Цушка, він проводить кампанію «на безгрошовій основі», тому коли люди зрозуміли, що їм не платитимуть у штабі кандидата – відмовились.  

 

 

Громадське спостереження ОПОРИ –  це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процессу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.