У Білій Церкві на перетині вулиць Сквирське шосе і Київська з'явився білборд кандидата у президенти Дмитра Яроша. Без вихідних даних і з підписом “Рекламна кампанія Д.Яроша здійснюється з волі та на пожертви жителів Білої Церкви”.

yarosh b.tserkva

Прес-секретар Дмитра Яроша Артем Скоропадський у коментарі для ОПОРИ заявив, що ніяких білбордів, тим більше у Білій Церкві, від штабу не друкували. Однак, керівник інформаційного відділу Борислав Береза пояснив появу агітації у такий спосіб: “До нас звернулася ініціативна група з Білої Церкви із тим, що хочуть самі повісити один чи два білборди Яроша. Оскільки це громадська ініціатива, забороняти їм щось ми не можемо”.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно із статтею 58 частини 1 пункту 6 ЗУ «Про вибори Президента України», однією із форм передвиборчої агітації є «розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами». Стаття 2 ЗУ «Про вибори Президента України» пояснює, що громадяни України мають право вільно і всебічно обговорювати передвиборні програми кандидатів на пост Президента України, політичні, ділові та особисті якості кандидатів, вести агітацію за або проти. Але в статті 3 цього закону є пряма заборона фінансування агітації за рахунок інших джерел, крім бюджету та виборчих фондів кандидатів. Щодо вихідних даних, то згідно з статтею 59 частиною 3, «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

А вже відповідно до Адміністративного кодексу України, така благодійність для громадян та рекламної агенції, що розмістила агітацію, суперечить статті 212-213 і відповідно карається: «виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян."

Громадянська мережа ОПОРА зауважує для всіх суб’єктів цієї благодійності, що згідно статті 43 пунктом 1, «виборчий фонд кандидата на пост Президента України формується за рахунок його власних коштів, коштів партії, яка висунула кандидата, а також добровільних внесків фізичних осіб», а пункт 3 цієї стаття говорить «Добровільний внесок фізичної особи до виборчого фонду одного кандидата на пост Президента України не може перевищувати чотирьохсот мінімальних розмірів заробітної плати. Не підлягають обмеженням за сумою і кількістю перерахувань власні кошти кандидата на пост Президента України, а також власні кошти партії, яка висунула кандидата, що перераховуються на накопичувальний рахунок. Інші обмеження, у тому числі фінансового та банківського законодавства, ніж встановлені цією статтею, до формування виборчого фонду кандидата на пост Президента України не застосовуються».

Отже, даний випадок у Білій Церкві можна кваліфікуватися як порушення виборчого і адміністративного законодавства. У разі, якщо громадянин хоче допомогти агітацією якомусь із кандидатів у Президенти, то він має робити це, дотримуючись чинного законодавства.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.