14 квітня ЦВК були утворені окружні виборчі комісії з виборів Президента України. Початок їхньої роботи на Одещині не обійшовся без проблем і питань: непрофесіоналізм членів комісії, їх безпідставні «прогули» і самовідводи керівного складу.


В Одеській області сформовано 11 окружних виборчих комісій, до яких увійшли представники більшості кандидатів у Президенти. У той же час в одеських окружкомах відсутні представники кандидатів Андрія Гриненко, Валерія Коновалюка, Рената Кузьміна і тільки в чотирьох комісіях є представники Володимира Саранова.


Занепокоєння викликає недостатня професійність поточного складу ОВК Одеської області. Так, лише 25 % членів комісій мають відповідний попередній досвід роботи (53 члена з 209). Найбільш досвідчені члени окружних виборчих комісій № 139 (м. Котовськ) - 12 з 19 членів і № 140 (Ананьїв) - 10 з 19 членів комісії. Найменш досвідчені члени у ОВК № 141 (Іванівка) - жоден член ОВК не має відповідного досвіду та ОВК № 142 (Біляївка) – лише один член комісії має досвід роботи в ОВК.


Всі ОВК Одеської області провели свої перші засідання вчасно. Хоча практично в усіх випадках дізнатися про проведення засідань окружних виборчих комісій було практично неможливо. Повідомлення про проведення засідання ОВК розмістила лише ОВК № 145 (м. Ізмаїл), яка повідомила про скликання засідання через сайт міської ради Ізмаїла. Про засідання ОВК № 142 (м. Білгород - Дністровський) вдалося дізнатися тільки завдяки відділу ведення державного реєстру виборів.


Але вже під час проведення цих засідань ОВК зіткнулися з низкою труднощів. Так, на першому засіданні була відсутня значна частина членів комісії. Керівництво комісій пояснило це тим, що, як правило, вказані контактні дані були неактуальні, а деякі члени взагалі не проживають в Одеській області. Наприклад, до складу одеських комісій були включені мешканці Київської, Дніпропетровської та навіть Івано-Франківської та Львівської областей. Спостерігачі ОПОРИ будуть і надалі слідкувати за дотримання українського законодавства і ефективністю роботи ОВК Одещини.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.