У більшості районів Кіровоградської області спостерігачами ОПОРИ зафіксовано проведення опитування громадян, яке здійснюють агітатори кандидата у Президенти Ю. Тимошенко.

biut kirovohrad    biut kirovohrad2

При проведенні опитування агітатори називають його «соціологічним», при цьому відмовляються показати документи, які це підтверджують. Питання в питальнику складені без дотримання основних вимог до змістовних запитань соціологічної анкети. Наприклад: «Як Ви ставитесь до категоричної позиції Ю.Тимошенко щодо питань боротьби з корупцією, збереження територіальної цілісності та соціального захисту?», «На Вашу думку, які негативи і складнощі має об’єднання двох політиків-бізнесменів  Віталія Кличка та Петра Порошенка на виборах?». Таким чином це опитування є так званим «формуючим» - маніпулятивним, яке стимулює голосувати «за» та «проти» певних кандидатів.

В обласному штабі кандидата у Президенти Ю. Тимошенко проведення такого опитування підтвердили.

Варто зауважити, Закон України «Про вибори Президента України» встановлює вимоги (особливості) поширення результатів опитування, але не регулює і не встановлює вимоги до процесу самого опитування. Окремого законодавчого акта, який би регулював процес проведення соціологічних опитувань немає.

За коментарями звертайтесь:
Патруль Євгеній
 Координатор ОПОРИ у Кіровоградській області
+38 099 426 31 18
Прес-служба Кіровоградського представництва Громадянської мережі ОПОРА
 

 Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.