У 64 та 65 виборчих округах спостерігачами ОПОРИ були помічені агітаційні листівки кандидата у Президенти України від КПУ Петра Симоненка, які не містять вихідних даних. В друкованих матеріалах комуністи критикують нову владу та активістів Майдану, пропонують план як врятувати Україну від громадянської війни та трансформувати українську владу в разі перемоги, залякують ліквідацією аграрного сектору, агітують вступати до Митного союзу та провести референдум.

Листівки російською мовою та надруковані без вихідних даних, що є порушенням Закону. Відповідно до ч. 3  ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України»: «Друковані матеріали передвиборчої агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

У Чуднівському районному комітеті КПУ, який одночасно є і виборчим штабом Петра Симоненка підтвердили, що це листівки, які вони отримали з обласного комітету для розповсюдження. Натомість голова житомирської міської організації КПУ Зінаїда Стрякіна в телефонній розмові зазначила, що таких листівок не бачила і сказала, що розбереться з ситуацією.

У листівці під назвою: «Компартия о «майденизации» Украины» комуністи співчувають трагічним подіям на Грушевського та покладають відповідальність за смерть людей на владу, лідерів опозиції, ультраправі націоналістичні угрупування та іноземних політиків. Також КПУ закликає владу та лідерів Майдану припинити силові дії та сісти за стіл переговорів. На думку комуністів необхідно оголосити референдум з питання визначення зовнішньоекономічного курсу інтеграції України, проведення політреформи, ліквідувати інститут президентства, встановити парламентську республіку, повернути пропорційну систему виборів до Верховної Ради тощо.

Друга сторона листівки під заголовком: «Майденизация Украины – взгляд извне» містить цитати з висловів зарубіжних політиків та статей іноземних видань стосовно України. Головний редактор британського журналу «Politics First» говорить про скоординовані дії США та ЄС щодо повалення «демократичного вибраного Президента Януковича», американський екс-конгресмен Д. Кусиніч лякає Україну ростом власних витрат на військові цілі у зв’язку із підписанням Угоди з ЄС. Турецькі та румунські видання, не відкидають розкол України і входження Криму до Туреччини, а частин Чернівецької та Одеської областей до Румунії.

В кінці цього колажу комуністи натякають, що США розігрують сценарій для України аналогічний тому, що був у Югославії, Іраку, Лівії та Сирії.

В іншій вже кольоровій листівці українською мовою, яку поширювали агітатори в 65 виборчому окрузі, комуністи закликають провести референдум та проголосувати за вступ до Митного союзу, лякають українців унеможливлення продажу вирощеної продукції та ліквідацією аграрного сектору внаслідок підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

«Нічого з того, що виростили селяни у себе вдома, не можна буде продавати на ринках. Все доведеться віддавати за безцінь спекулянтам – посередникам. Навіть заколоти порося можна буде тільки з дозволу влади. Після вступу до ЄС селяни не зможуть забивати більше 5 голів ВРХ, свиней, птиці або кролів на день. І якщо ви, наприклад, зібралися відгуляти весілля, то для того, щоб забити шосту курку або кроля, доведеться просити дозволу у представників влади», - йдеться у повідомленнях комуністів.

 IMG 2892 1

 
Symonenko nezakonna agitatciya v Chudnovi VO64 1
 
 
Symonenko nezakonna agitatciya v Chudnovi VO64 2
 
jllo
 
 
ret
 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.