У понеділок 21 квітня в Одесі перед будівлею міської ради відбувся масовий мітинг, організований потенційним кандидатом у мери Одеси і народним депутатом України Геннадієм Трухановим. На площі розмістилося кілька агітаційних наметів, у яких пропонували підписатися під висуненням політика в мери, а також роздавали агітаційні матеріали. Пенсіонери, що підписувались, активно обговорювали кандидатуру Труханова, а деякі навіть активно агітували за нього тих, хто ще не визначився зі своїм вибором.

Вже за годину до початку мітингу неподалік від Думської площі зупинялися маршрутки з написами «Малиновський район», «Київський район». З них виходили літні люди і невеликими групками рухалися в бік міської ради.

Пізніше справжній натовп зібрався вже о 11:30 (за півгодини до початку мітингу) біля Воронцовського палацу. Там знаходилось близько 7 груп, у кожній з яких було від 20 до 50 осіб різного віку. Люди нервували, ретельно звірялися зі списками та лаялися, коли когось не виявлялося.

«Ви з Фонтанської дороги?», «Ні, я з четвертої», - доносилося від однієї з груп. Що означають ці дивовижні паролі та відгуки можна лише здогадуватися. При цьому з кожною хвилиною людей прибувало все більше і вони шукали свою групу.

Не менш цікаво було і біля сцени: люди шикувалися стрункими рядами, діти тримали плакати з написами «Труханов - наш мер», «Ми вас знаємо не за словами, а за справами», «Молодь Суворовського району підтримує висунення Геннадія Труханова».

До полудня площа була вже досить заповненою, і почався довгоочікуваний мітинг. Ведуча оголосила про те, що сьогодні всі зібралися, аби підтримати висунення кандидатом в мери шанованої в Одесі людини - Геннадія Труханова. Вона повідомила, що по всьому місту вже зібрано 5 тисяч підписів на підтримку кандидатури Труханова (в цей час на сцену винесли якусь коробку, нібито, із цими самими підписами), на що мітингувальники відповіли гучними оплесками.

Зі сцени виступив ряд керівників громадських, ветеранських та молодіжних організацій, які дуже схвально відгукувались про діяльність політика і про його ставлення до міста. Згадувались також робота нардепа щодо ​​патріотичного виховання молоді та відновлення Стіни Героїв Радянського союзу та соціалістичної праці, для реалізації яких нардеп, начебто, докладав чимало зусиль.

Особливо багато говорилося про те, як покращився зовнішній вигляд Суворовського району: облаштований Кримський бульвар і чотири міських сквери, побудована Лузанівська набережна з трасою здоров'я. Все це, на думку активістів зі сцени, робилося завдяки зусиллям Геннадія Труханова. Про той факт, що всі роботи здійснювалися за рахунок міського бюджету, тобто за рахунок інших міських районів, ніхто чомусь не згадував.

Захотіла взяти слово і депутат Одеської міської ради, голова Приморської районної адміністрації світлана Осауленко. Вона зізналася, що заздалегідь не готувала свою промову, але «побачивши стільки людей, зрозуміла, що усі, як і вона, бачать в Геннадії Труханові лідера, готового вести за собою людей, людину, якій небайдужа доля міста, а також мера, за якого не буде соромно». Загалом же виступ чиновниці нагадував відкриту агітацію.

Вийшов на сцену під оплески і сам кандидат. Геннадій Труханов не втратив можливості привітати присутніх з великим святом Пасхи, а також побажати, щоб на них зійшла божа благодать, а в сім'ях панував мир і спокій. Політик присвятив релігійній тематиці більш як 5 хвилин виступу:

«Я радий, що сьогоднішнє висунення на пост міського голови співпало зі святом великої Пасхи. Великодній тиждень - це період відродження та оновлення життя. Я хочу, щоб Одеса відродилася, щоб у нас панували мир і спокій. Я хочу, щоб наше місто не знало війни. Можливо, це найголовніше рішення в моєму житті - балотуватися на пост міського голови Одеси. Це дуже відповідально, але я відчуваю вашу підтримку і довіру. Я вдячний всім вам. Обіцяю, що зроблю все можливе, аби наше місто було квітучим, щоб усі корупціонери, які «присмокталися» до влади, були вигнані, щоб їх місця зайняли гідні, молоді, перспективні, енергійні, порядні люди», - заявив Геннадій Труханов.

У цей час до мітингу підійшли представники Євромайдану. За допомогою мікрофону вони зверталися до мітингувальників із закликом не піддаватися на маніпуляції і звинувачували новоспеченого кандидата в непорядності. Величезна колонка, яка була розміщена на даху автомобіля, що під'їхав, посилювала звук мікрофона настільки, що її було чутно навіть на сцені. Щоправда, розібрати слова було практично неможливо через великий шум. Геннадія Труханова це явно дратувало, але спочатку він намагався ігнорувати шум. Утім, пізніше політик вибрав іншу тактику: подякувавши присутнім за підтримку, він також подякував за підтримку євромайданівців, які, нібито, приєдналися до мітингу, аби висловити йому довіру.

Цікаво, що політик закликав усіх не піддаватися на провокації і маніпуляції, а також повідомив, що звернувся до всіх своїх політичних опонентів із закликом провести вибори чесно і без бруду, щоб одесити могли спокійно вибрати того, кому вони довіряють. Водночас політик заявив, що не знає, чи погодяться інші кандидати на цю умову і чи не будуть її порушувати, але він буде вести кампанію чесно.

Ще раз подякувавши всім за підтримку, Геннадій Труханов покинув сцену, на якій його змінили музиканти.

Звісно, вся увага переключилася на акцію активістів Євромайдану, які явно хотіли висловити усе, що накопичилося. Відтак, громадські активісти Сергій Гуцалюк та Андрій Юсов прямо звинуватили Геннадія Труханова у використанні адмінресурсу та примусі бюджетників виходити на мітинг. Крім того, за словами Сергія Гуцалюка, на мітингу знаходилось багато азербайджанців, яких також змусили вийти на мітинг, хоча зазвичай вони аполітичні і зайняті приготуванням і продажем шаурми.

Великий скандал розгорівся через російську символіку. Представники Євромайдану обурювалися: «Як можна піднімати прапори країни, що напала на Україну, на мітингу, організатор якого зі сцени заявляє, що виступає за цілісність і неподільність України?» Симпатики Геннадія Труханова, яким, до речі, також дали виступити перед мікрофоном, заявили, що ніяких російських прапорів на мітингу немає. У результаті ініціативна група з представників обох сторін вийшла з перевіркою і, дійсно, не виявила триколорів. Але прихильники кандидата змушені були визнати, що триколори були, хоча і недовго. Утім, цього виявилося достатньо для того, аби кореспондент видання «Рупор Одеси» встиг їх зафіксувати. Причому не тільки прапори, але й дуже цікаві плакати.

Варто віддати належне одеським міліціонерам, які оперативно відібрали у дивних активістів прапори і транспаранти й випровадили їх за периметр мітингу.

 

Цікаво, що про пропозицію Геннадія Труханова гідно й чесно провести вибори представники деяких інших потенційних кандидатів почули тільки від прес-секретаря ОПОРИ: ніяких усних або письмових звернень з цього приводу вони не отримували. Відповідно, досить сумнівно, що такі звернення (поза межами мітингу) взагалі мали місце.

Загалом же агітаційний захід проводився передчасно, адже пана Труханова все ще офіційно не зареєстровано кандидатом у мери. Також публічна підтримка на мітингу кандидатури Труханова головою однієї з райадміністрацій Одеси Світлани Осауленко викликає підозри щодо потенційного використання адмінресурсу під час виборчої кампанії. Разом з тим виникає питання, наскільки коректно використовувати релігійні почуття вірян для своєї агітації (буквально за день до цього на офіційному сайті кандидата з'явилося повідомлення про те, що Геннадій Труханов привіз до Одеси благодатний вогонь зі Святої Землі).

Але найголовніше питання - яким чином настільки неоднозначні агітаційні дії повинні згуртувати віруючих, до чого так впевнено закликав зі сцени кандидат на посаду Одеського міського голови і чого очікувати одеситам від передвиборної кампанії, якщо ще до її офіційного старту кандидати цинічно й безсовісно порушують принципи виборчого законодавства.

Нагадаємо, ще до висунення Геннадія Труханова кандидатом в мери Одеси, у розміщених по місту наметах за нього активно агітували.

 

(Фото: www.truhanov.od.ua, www.odessit.ua, www.rupor.od.ua, відео - www.od-news.com)

 

Довідково:                                                                                                                                                                   

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.