21 квітня 178 окружна виборча комісія з третьої спроби нарешті змогла зібрати 2/3 свого складу й провести перше засідання з відповідним кворумом. Попередні два рази засідання пропустили майже половина членів ОВК.

Через 5 днів після першої спроби на перше засідання з'явилися вже 13 з 20 членів окружної комісії. Як і 16 та 18 квітня присутніми були Микола Ноженко (голова, подання Олега Ляшка), Віолета Ткаченко (заступник, подання Петра Порошенка), Альберт Волков (подання Вадима Рабіновича), Наталія Зігура (подання Зоряна Шкіряка), Геннадій Кузнецов (подання Ольги Богомолець), Станіслав Мороховський (подання Юлії Тимошенко), Ганна Пушенко (подання Михайла Добкіна), Володимир Сірик (подання Петра Симоненка), Анатолій Юношев (подання Дмитра Яроша), Михайло Яїцький (подання Олега Тягнибока).

До них приєдналися три замінені представники: від Василя Цушка — Михайло Крамарчук, від Анатолія Гриценка — Наталія Пугачова, від Олександра Клименка — Ольга Бовдуй. Попередні члени комісій від цих кандидатів не відвідували засідання, бо проживають в іншій області — як екс-секретар Олена Коршун (подання Василя Цушка), або не мають бажання виконувати покладені на них обов'язки — як Тетяна Боценко (подання Анатолія Гриценка) та Владислав Филипенко (подання Олександра Клименка). Зміни відбулися відповідно до Постанови ЦВК №330 від 18.04.2014 року (Додаток 18).

Вже третій раз проігнорували зібрання члени комісії Ольга Гавц, Людмила Максименко, Марина Фоміна, які представляють Наталію Королевську, Сергія Тігіпка, Юрія Бойка відповідно. Причина відсутності не змінилася — їх номери телефонів не обслуговуються.

З двома іншими прогульниками — Романом Гуцалом (поданий від Василя Куйбіди) та Анатолієм Гречкіним (від Миколи Маломужа) — голова комісії Микола Ноженко зміг зв'язатися, але вони не попередили про свою неможливість бути присутніми.

Світлана Горбонос (представник кандидата Олега Царьова) та Анатолій Літвінов (від кандидата Володимира Саранова) не підіймали слухавки, до того ж вони мешкають поза Харківською областю.

До речі, про зібраний кворум говорити проблематично. Згідно Закону України “Про вибори Президента України” (частина 2 статті 26) кворумом вважається присутність 2/3 від складу комісії. Тобто 66,7%. На прикладі 178 ОВК — доля присутніх складає 65%. Тим не менше, за рішенням окружної комісії, а також за  попередньою консультацією з ЦВК, перше засідання було визнане таким, що відбулося.

Цікаво, що новопризначений секретар Михайло Крамарчук (представник кандидата Василя Цушка) через 20 хвилин після того, як в голос склав присягу, склав свої повноваження секретаря. За його словами, він на разі перебуває на лікарняному, тому не може “тікати з кардіології” та постійно перебувати в комісії. Хоча він має бажання залишитися рядовим членом окружної комісії. На цю пропозицію голова комісії Микола Ноженко сказав, що відповідно до виборчого законодавства така процедура не буде здійснена, тому стосовно даного члена комісії буде проведена чергова заміна.

Перше засідання завершилось ухваленням Постанови № 3, у якій присутній склад комісії просить ЦВК здійснити заміни 7-ми інших членів, які не з’явилися на засідання.

 

 
Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.