15.04 – 17.04 2014 р. було проведено засідання ОВК, які розташовані у Луганській області, але представники не всіх кандидатів були присутні на засіданнях.

Засідання було проведено у 105 – 116 округах, але з рядом незначних порушень. Наприклад у 106, 109, 112, 114 засідання було проведено з порушенням дотримання кворуму членів комісії (з 20 членів комісії були присутні лише 13 або 11 членів, при необхідних 14). У окрузі №116 було засідання було перенесено на 17.04 у зв’язку з відсутністю кворуму членів комісії (з 20 членів, були присутні 13), але дані 13 членів ще до засідання склали присягу. Щодо відмови працювати в складі комісій ОВК, то лише 24 члени комісій відмовилось працювати з різних причин. На виборчому окрузі №115 стався прецедент, коли 16.04 засідання залишилось відкритим. Як повідомив один з членів комісії, засідання було фактично зірване у зв’язку з відсутністю нормального технічного забезпечення роботи ОВК (відсутність меблі, обладнання, канцелярських належностей, не відповідність будівлі ОВК вимогам ЦВК тощо), низький рівень знання законодавчої бази виборчого процесу в Україні членами ОВК (відсутність посібників, законів на руках у членів ОВК), відсутність необхідного кворуму. Але 17.04 засідання на ОВК №115 було закрите, шляхом кадрових змін у складі ОВК.

Загалом представники не всіх кандидатів були присутні на засіданнях з тих чи інших причин і обставин. Найбільше були присутні на засіданнях ОВК представники таких кандидатів, як: 1) Михайло Добкін, Анатолій Гриценко, Олександр Клименко, Петро Порошенко і Олег Тягнибок – 12 членів; 2) Ольга Богомолець, Олег Ляшко, Петро Симоненко і Юлія Тимошенко – 11 членів; 3) Микола Маломуж і Зорян Шкіряк – 10 членів. Лише 9 членів були присутні делегати від Василя Куйбіди, 8 членів з’явились на засідання від Юрія Бойко, 7 представників від Сергія Тігіпко, по 6 членів комісії від Вадіма Рабіновіча і Василя Цушко. Найменше всього були присутні на засіданні комісії ОВК на Луганщині від Дмитра Яроша – 2 члени комісії і Олега Царьова – 1 член комісії. Делегати від таких кандидатів, як Наталія Королевська і Володимир Саранов не були присутні на першому засіданні на жодному з округів, маючи при цьому реєстрацію у ЦВК. 

 

 

Отже таким чином можна спостерігати тенденцію можливих значних змін у складі комісій ОВК. Основними факторами даної тенденції можуть виступати як відмова працювати 24 членів ОВК у складі комісії, а також можливі зміни у керівному складі комісій на ОВК.

 

Довідково:                                                                                                                                                                   

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.