16 квітня через прогул 9 з 20 членів виборча комісія 178 округу не змогла провести своє перше засідання. З  цієї причини члени комісії не склали присяги, а сама комісія не набула своїх повноважень. Згідно виборчого законодавства цей день був останнім  для проведення першого засідання.

За повідомленням голови ОВК округу № 178 Миколи Ноженка, на засідання з'явилися тільки 11 членів з 20, причини відсутності решти - різні.

Три члени ТВК — Олена Коршун (за поданням Василя Цушка, є секретарем), Анатолій Літвінов (за поданням Володимира Саранова) та  Світлана Горбонос (за поданням Олега Царьова) — не були присутні через те, що живуть поза межами Харківської області. Перші дві людини є киянами, остання проживає в Дніпродзержинську, Дніпропетровської області.

У інших трьох членів — Ольги Гавц (за поданням Наталії Королевської), Людмили Максименко (за поданням Сергія Тігіпка) та Марини Фоміної (за поданням Юрія Бойка) — номери телефонів не обслуговуються або не дійсні.

Владислав Филипенко (за поданням Олександра Клименка) та Роман Гуцал (за поданням Василя Куйбіди), котрі проживають в Харкові та Чугуївському районі відповідно, за словами голови окружної комісії, були попереджені про засідання, але не прийшли.

Єдиний, хто не відвідав перше засідання з поважної причини, - це Анатолій Гречкін (за поданням Миколи Маломужа). Як повідомив членів ОВК його знайомий, Анатолій на лікарняному та фізично немає можливості бути присутнім.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України “Про вибори Президента України” (частина 2 статті 26), повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складання присяги не менш як двома третинами її складу на першому її засіданні, яке проводиться не пізніше як на другий день після її утворення.

Таким чином, підготовка до голосування в Великобурлуцькому, Вовчанському, Дворічанському, Печенізькому, Чугуївському районах та місті Чугуїв наразі призупинена, адже окружна комісія не набрала своєї чинності.

Голова комісії Микола Ноженко додав, що звертався за консультацією до ЦВК, так як Закон України “Про вибори Президента України” не роз'яснює подальші дії в ситуації, яка склалася. Після цього, а також після загального обговорення присутніх на засіданні було прийнято рішення про повторне зібрання 18 квітня о 14:00.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.