14 квітня колишній голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв давав покази в прокуратурі Чернівецької області по провадженню, що було відкрите за зверненням Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА щодо порушень виборчого законодавства під час парламентських виборів 2012 року. Михайло Папієв повідомив журналістам, які зібрались під стінами прокуратури, що вбачає в цьому політичне переслідування.

Екс-голова Чернівецької ОДА та екс-лідер місцевої Партії регіонів Михайло Папієв розповів, що в суботу йому зателефонували з прокуратури і слідчий запросив його на понеділок, 14 квітня, прийти о 10:30 і дати покази в обласній прокуратурі.

"Стосується подій 2012 року, - повідомив Михайло Папієв. - Півтора року пройшло і зараз згадали й почали провадження. Я в цьому вбачаю політичне переслідування, і сподіваюся, що своїми доказами доведу свою позицію, свою невинуватість, що я завжди діяв і вчиняв усе відповідно до закону".

(відео Миколи Гавки, Євромедіа Буковини)

На запитання щодо того, чи відкриті ще якісь провадження, Михайло Папієв відповів таке: «Думаю, вони появляться. Бо ви ж розумієте, що тут політичне підґрунтя і немає юридичного підґрунтя. Бо коли стосується подій, за якими відповідальність може бути призначена відповідно до Кодексу адміністративного судочинства, коли всі терміни вже позовної давності пройшли, стосовно подій, які півтора року назад, починати кримінальне провадження і при цьому посилатися на повідомлення в Інтернеті».

Михайло Папієв повідомив, що йому в ході досудового розслідування наразі ніяких звинувачень не пред’являлось і що він проходить як свідок.

"Я себе не відчуваю винним і провини своєї не визнаю", - наголосив Михайло Папієв.  

Нагадаємо, 25 лютого 2014 року Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА звернулася до прокуратури Чернівецької області з вимогою розслідувати факти порушення виборчого законодавства за фактами, зафіксованими спостерігачами ОПОРИ та журналістами під час виборчої кампанії 2012 року. Прокуратурі було надано перелік з більш як 30 фактів, серед яких, зокрема такі, що стосуються агітації тодішнім головою Чернівецької ОДА Михайлом Папієвим за кандидатів у народні депутати від Партії регіонів.

На сьогодні зареєстровано вже два кримінальні провадження. Одне з них розслідується безпосередньо прокуратурою Чернівецької області – за фактом зловживання службових осіб Чернівецької ОДА під час проведення виборів народних депутатів України в 2012 році (ч.1 ст.364 КК України – зловживання владою або службовим становищем). Інше кримінальне провадження щодо зловживань під час виборів 2012 року в межах компетенції скеровано для розслідування в органи внутрішніх справ.

Детальніше:
Надія Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.