Найчастіше прізвище екс-губернатора Харківської області у своїх заголовках розміщує Інтернет-оглядач «Главное». Перо журналістів не добирає слів для політичного опонента.

Kharkiv jjj

10 квітня в «Главном» про кандидата у Президенти опублікували матеріал під заголовком «Лицом не вышел: Добкина не пустят на встречу в формате «Украина–ЕС–США». У матеріалі автор, посилаючись на прес-секретаря верховного представника ЄС з питань закордонних справ Кетрін Ештон Майї Косьянчич, повідомляє, що Михайло Добкін не може бути присутнім на зустрічі міністрів закордонних справ, де будуть обговорені питання врегулювання кризи в Україні через те, що він не є міністром закордонних справ. Жодних підкріплених заявами чи документами фактів щодо обличчя кандидата не надавалося. Загалом у цей день на сайті було розміщено 4 публікації зі згадуванням прізвища «Добкін».

Низка публікацій «Главного» підкреслюють лиху вдачу екс-губернатора: «Добкин стал причиной выхода людей из ПР в Одесской области» від 6 квітня, «Фесенко: Добкин неубедителен и не желает бороться с коррупцией» від 8 квітня, «Царев заподозрил Добкина в «грязных технологиях» від 9 квітня.

Ще одна публікація звертає увагу на те, що кандидат використовує адмінресурс - «На встречу с Добкиным в приказном порядке сгоняют врачей?» (від 6 квітня).

На стрічці новин біля заголовків у «Главном» часто розміщують смішні фото політика.

Зовсім в іншому світлі подають інформацію про Михайла Добкіна сайти «Городской дозор» та «Харьковские известия».

На інформаційно-аналітичному порталі «Харьковские известия», за період з 1 по 10 квітня кандидат згадується 18 разів, з них 9 разів його прізвище та ім’я винесені до заголовку.

«Городской дозор» 7 квітня опублікував 2 матеріали за темою передвиборчої програми кандидата із різницею в 1 годину 13 хвилин: «Михаил Добкин представил предвыборную программу «Единая страна» та «Предвыборная программа Михаила Добкина «Единая страна».

На цьому сайті розміщені й численні коментарі Михайла Добкіна: «Добкин прокомментировал различия в избирательной кампании» від 1 квітня, «Добкин прокомментировал повышение цен на газ для населения» від 2 квітня, «Добкин: я негативно отношусь к созданию Харьковской республики» від 8 квітня, «Децентрализация власти в Украине: мнение Добкина» від 8 квітня.

В той час, як прізвища інших кандидатів з’являлись у заголовках «Городского дозора» не більше 1 разу, 9 квітня тут написали навіть «Что читает Михаил Добкин во время избирательной кампании».

Інші політики значно поступаються Михайлу Добкіну у рейтингу «згадуваності» в харківських ЗМІ. Так, в інтернет-оглядачі «Главное» за період з 1 по 10 квітня прізвища Юлії Тимошенко та Олега Царьова розміщувались у заголовку по 6 разів, Дмитра Яроша – 5 разів, а Петра Порошенка, Петра Симоненка та Сергія Тігіпка – по 4 рази.

Більш пропорційно матеріали про кандидатів у Президенти України вміщено у друкованому випуску «Вечернего Харькова» за 5 квітня. На його сторінках зустрілись Юлія Тимошенко (стаття «Юлия Тимошенко собирается сломать хребет олигархии»), Валерій Коновалюк («Валерий Коновалюк возвращается в политику»), Михайло Добкін («Михаилу Добкину изменили меру присечения»), Петро Порошенко («Выборы будут очень интересными), Олег Ляшко («Антиолігархічна декларація») та Сергій Тігіпко (публікація «Противоречивый съезд Партии регионов», в якій автор не приховує симпатію до Сергія Тігіпка і негативне ставлення до Михайла Добкіна).

tymoh

 

porosh

rebata

У пункті 1 статті 60 Закону України «Про вибори Президента України» зазначається: «Передвиборча агітація з використанням засобів масової інформації усіх форм власності проводиться з дотриманням принципу рівних умов та в порядку, передбаченому цим Законом», наразі ж цей принцип у деяких харківських ЗМІ явно порушено.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.