Місцеве самоврядування в Україні було вбито впродовж 23 років, тому міський голова – посада без повноважень. Про це під час ефіру на телеканалі «Київ» заявила адвокат Тетяна Монтян, яка планує балотуватися на посаду Київського міського голови. За її словами, міський голова, попри обмежені можливості, має доступ до інформації про майно і землю і може цю інформацію донести до громадян.

«Найбільше, що мене шокувало, це те, що опозиція «зарубала» відкриття реєстрів і кадастрів, не проголосувавши за відповідний законопроект у парламенті. Треба повернути майно територіальної громади, незрозуміло хто є членом територіальної громади? Чому членом територіальної громади може бути людина зареєстрована, а людина, яка має майно на території Києва не є членом територіальної громади? І ніхто не планує вирішувати цю проблему. Відповідних законопроектів у парламенті немає», - зазначила Тетяна Монтян.

Здивування цим фактом під час ефіру висловила і народний депутат України Леся Оробець, яка теж планує взяти участь у виборах міського голови столиці. 

«Нині у парламенті недостатньо політичної волі для того, щоб ухвалювати кардинальні рішення», - зазначила Леся Оробець.

Третій учасник ефіру - народний депутат України Андрій Іллєнко - вважає причиною такого ставлення депутатів парламенту до важливих питань саботажем.

«Сьогодні у парламенті ми маємо справу зі справжнім саботажем і контрреволюцією, адже нинішня більшість сформована частково з тих людей, які були у партії регіонів», - сказав Андрій Іллєнко.

За його словами, дуже важливим моментом місцевих виборів у столиці є вибори міського голови у два тури.

«Депутати, які виступають проти двотурових виборів неофіційно пояснюють, що люди, які фактично уже посадили себе у мерське крісло бояться, що у другому турі не виграють. Є й інша сторона, негласна, яка хоче, щоб ці вибори не відбулися». – сказав Андрій Іллєнко. 

Під час ефіру потенційний кандидат на посаду міського голови намагався звернути увагу на свої досягнення як депутата від Деснянського району Києва.

«Завдяки конкретно моїй депутатській діяльності було демонтовано близько 50 розливайок у Деснянському районі. І ми плануємо продовжити цю роботу», - зазначив Андрій Іллєнко.

Водночас, адвокат Тетяна Монтян з цього приводу зауважила, що насправді йдеться про звільнення місця для «свого» бізнесу. Одні кіоски прибирають – інші ставлять.

Потенційні кандидати на посаду міського голови висловились також з приводу формування команди, яка втілюватиме у життя програми розвитку Києва. Андрій Іллєнко обіцяє, що у його команді будуть патріоти, перевірені революцією. Леся Оробець запевнила, що представники її команди пройдуть люстраційне сито громадських активістів. Тетяна Монтян запропонувала провести праймеріз, під час якого її прихильники самі визначать людей, які повинні йти у похід за столичними виборними посадами. За словами Монтян, однозначно, це не повинні бути «дерибанщики від влади».

Джерело  https://www.youtube.com/watch?v=bVv9RfHhf-Y

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльностімережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговимиви борами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.