Зі стартом передвиборчої кампанії місцеві інтернет-видання “Городской дозор” та комунальне видання “Харьковские известия” не припиняють односторонньо висвітлювати події, пов'язані з окремими політичними персоналіями. Про одних претендентів на пост Президента вони пишуть в негативному ключі, про інших — щонайменше, нейтрально.

1 квітня на сайті “Харьковских известий” з'явився матеріал про декларування доходів Юлією Тимошенко та їх оприлюднення у зв'язку з її балотуванням у Президенти України. Впродовж усієї статті її автор використав слова та словосполучення, що можуть бути розцінені читачем як такі, що створюють образ ошуканки. Серед висловів є наступні: “не вказала”, “вказала тільки”, “маленька квартира”, “ні автомобілів, ні банківських рахунків, ні будинків”, “також не вказано”, “не зазначаються” тощо.

Натомість за день до цієї публікації на даному сайті розміщений матеріал про опонента Юлії Володимирівни — Михайла Добкіна. Автор цієї статті дотримався правила “сухої” подачі матеріалу. Щоб створити імідж чесної людини, якій нічого приховувати, в тексті покроково описуються лише статті декларації.

Полярність двох матеріалів очевидна. Взяти хоча б інформацію про обов'язковість декларування доходів членів сім'ї кандидата. У випадку з Михайлом Добкіним текст супроводжується реченнями “дохід членів сім'ї склав”,  “у членів сім'ї” тощо. У випадку з Юлією Тимошенко — “в документі не зазначаються члени сім'ї”.

Також треба врахувати доданий бекґраунд до статей. Про Михайла Марковича автори нагадали читачам, що він є кандидатом в Президенти від Партії регіонів. Про Юлію Володимирівну написали, що вона нещодавно продемонструвала свій “шикарний” будинок, який орендує, але ці відомості в декларації не вказала.

Однією з можливих причин односторонності журналістської роботи є той фактор, що “Харьковские известия” як комунальне підприємство підконтрольні Харківській міській раді. На сьогодні міським головою Харкова є Геннадій Кернес, член Партії регіонів, очільник її міської партійної організації, партійний соратник Михайла Добкіна.

Між тим, відповідно до ст. 60 Закону України “Про вибори Президента України” передвиборна агітація у ЗМІ будь-яких форм власності повинна дотримуватися принципу рівності умов. Також дане положення декларує п.2.3. переліку норм стосовно проведення виборів, прийнятий Венеціанською комісією. Тобто кожен кандидат забезпечується правом бути висвітленим в ЗМІ об'єктивно та незаангажовано.     

Іншим прикладом “чорніння” іміджу кандидата є матеріал в “Городском дозоре” про те, як 30 березня в центрі Харкова учасники мітингу лівих сил носили ляльку Юлії Тимошенко в червоно-чорному одязі, з косою на голові, з кайданами на зап'ястях та з бутафорним автоматом Калашнікова з написом “атомна зброя”.

news 06.04 Kharkiv dod 2

Матеріал візуально акцентує увагу аудиторії саме на образливому зображенні персони Юлії Тимошенко, вириває цей аспект політично-маскарадного дійства з загального контексту мітингу лівих сил, зокрема, комуністів, прихильників проросійських настроїв та так званих “антимайданців”. Левова частка доданого п'ятихвилинного відео на Інтернет-виданні демонструє, як ляльку носять серед мітингувальників, виступаючі закликають спалити його “як на Масленицю”, деяким учасникам мітингу вдається нанести по ньому удари.

Дані події можна розцінити, як порушення п.5 ст.64 Закону України “Про вибори Президента України”. Ця норма закріплює заборону щодо розповсюдження завідомо неправдивої інформації про кандидата.

Залишається лише додати, що цей інформаційний ресурс належить до інтернет-групи ”Дозори”, яка в свою чергу опосередковано пов'язана з тими ж “Харьковскими известиями”. Як повідомляє сайт “Городского дозора”, в своїй трудовій діяльності один з їхніх проектів став частиною комунального ЗМІ “Харьковские известия”.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.