5 квітня в Одесі пройшло неформальне зібрання міського та обласного активу Партії регіонів.

На зборах були присутні виключений з ПР екс-губернатор Микола Скорик, голова Одеської обласної ради Микола Тіндюк, глава фракції Партії регіонів в Одеській обласній раді Віктор Волков, депутат Одеської обласної ради Дмитро Волошенков та інші його колеги по облраді, керівники ряду районних парторганізацій ПР - всього близько 70 осіб.

«У нас сьогодні таке неформальне зібрання партійного активу - присутні керівники районних партійних організацій, присутні депутати - інакше це не назвеш», - охарактеризував зустріч Микола Скорик.

Причому, за словами екс-голови обласної ПР, «нинішнє керівництво обласної організації Партії регіонів сильно залякувало партійців, застерігаючи від відвідування сьогоднішнього зібрання». Скоріш за все, Микола Скорик мав на увазі нинішнього в.о. керівника облорганізації Миколу Пундика, хоча прямо нікого не назвав.

Більшість учасників зустрічі висловило своє невдоволення і незгоду з результатами всеукраїнського партійного з'їзду, в ході якого було оголошено про підтримку на майбутніх президентських виборах кандидатури Михайла Добкіна без узгодження цього рішення з представниками більшості регіонів, у тому числі і Одеської області. Учасники зборів зазначили, що на місцях ніхто не поцікавився їх думкою, і про кандидатуру Добкіна взагалі не було розмови.

«Я думаю, ви самі все сьогодні бачили. Мені складно щось коментувати. Дійсно, я Партії регіонів віддав дуже багато років, і єдине, що я зробив з точки зору керівництва партії неправильно - не підтримав кандидатуру Михайла Марковича Добкіна... Був варіант знову схилити голову, знову підтримати все те, що приймалося, але... ми пережили важкі часи, коли довелося переосмислити багато речей і я вважаю, що робити так, як ми це робили, наробивши помилки - так не можна робити. Я для себе подумав - я завтра вийду агітувати за кандидатуру Добкіна... Ось я собі це уявити не зміг. Він шановна людина, але ті харківські події, які мали місце 22 лютого - мене Михайло Маркович дуже на них кликав, як колегу, а сам потім навіть не вийшов до людей на мітинг терміново відлетівши у справах. Він потім швидко повернувся, але для мене це яскравий приклад», - зазначив екс-керівник облорганізації ПР Микола Скорик.

Водночас, політик знову висловився на підтримку кандидатури Сергія Тігіпка.

«Кандидатура Сергія Леонідовича Тігіпка, я вважаю, - це здорова кандидатура. Це кандидатура, яка має шанс на успіх, а саме це на сьогоднішній день головне, тому що, якщо мета стоїть просто відірвати у Тігіпка голоси і не дати йому вийти в другий тур, тоді треба в цьому чітко зізнатися, а не лукавити. Усі ж чітко розуміють, що Добкін не те, що не стане президентом, він навіть теоретичних шансів не має на другий тур. Тоді треба відкрито заявити про справжні цілі партії, які вони переслідують, а я обслуговувати ці цілі не хочу. Ви прекрасно розумієте, які це цілі - щоб у другий тур вийшли зовсім інші люди, і потім було зручно ситуацію розгойдувати. Тобто, ці люди не мають жодного відношення до Партії регіонів», - зазначив він.

Став на сторону Сергія Тігіпко і голова Одеської обласної ради Микола Тиндюк. Більше того, політик повідомив, що вийшов з Партії регіонів на знак протесту проти виключення з неї екс-губернатора Миколи Скорика, який відмовився підтримувати на президентських виборах Михайла Добкіна. Вирішив залишити політсилу і керівник обласної фракції ПР Віктор Волков.

Таким чином, колись монолітна облорганізація ПР остаточно розкололася на два угруповання: прихильників Сергія Тігіпка (Микола Скорик, Дмитро Волошенков та Микола Тіндюк) та прихильників Михайла Добкіна (Микола Пундик). Цікаво, що найближчим часом цей розкол може оформитися і формально.

«Я буду ініціювати створення депутатської групи в Одеській обласній раді, враховуючи, що на сьогоднішній день я позафракційний депутат. Я думаю, що до цього будуть приєднуватися наші колеги - депутати обласної ради, і це буде та група, де рішення будуть прийматися на демократичній основі, враховуючи усі думки», - заявив Микола Скорик.

Проте розкол на цьому може не закінчитися. Депутат Одеської обласної ради, який раніше займав посаду заступника голови ОДА, Дмитро Волошенков заявив, що в Одеській області необхідно провести районні партійні конференції Партії регіонів, після чого організувати обласну партконференцію.

«Я хочу дуже чітко сформулювати свою пропозицію. З урахуванням того, що тут знаходяться депутати обласної ради, я так розумію, що у вас це внутрішнє рішення, і я розумію десь, що воно правильне, але як тільки ви вийдете з Партії регіонів, вас позбавлять можливості спілкуватися з громадою району. І поки є ці кілька днів до 15 квітня, і той же Сергій Леонідович залишається членом Партії регіонів, я думаю, що ми повинні все-таки - це моя пропозиція, - приїхавши в свої райони, ініціювати партійні конференції.

І коли в районах пройдуть партійні конференції - ви всі знаєте статут, - ви можете з цим рішенням звернутися до виконуючого обов'язки голови обласної партійної організації і наполягати на проведенні обласної партійної конференції. І я хочу подивитися, хто приїде, хто буде виключати з Партії регіонів Чорнолуцького, хто буде виключати з Партії регіонів мене - хто ці люди. Я ще раз повторюю - ініціюйте районні партійні конференції», - зазначив він.

Підтримав цю ідею і екс-керівник обласної організації ПР. «Те звернення, яке роздано вам, дорогі колеги, воно спрямоване якраз не на розкол, а на об'єднання», - зазначив Микола Скорик.

Коли ж дійшло до голосування, то, як передає агентство «Контекст-Причорномор'я», «за» проголосувала більшість учасників зборів. Утрималися лише троє, в тому числі і новопризначений глава облорганізації ПР в Одеській області Микола Пундик.

Таким чином, звернення про необхідність проведення позачергового партійного з'їзду було прийняте членами Одеської обласної організації Партії регіонів. Наводимо його текст повністю:

«У сформованих умовах, коли Україна переживає непростий політичний і економічний період, пов'язаний, перш за все, зі зміною влади в країні і втратою Криму, громадянам нашої держави необхідно об'єднатися навколо єдиного лідера, єдиної ідеї та єдиного курсу на вихід з кризи.

Ці орієнтири зобов'язані бути пріоритетними для Партії регіонів, що вимагає екстреного якісного оновлення керівного партскладу, ідеологічної складової і плану дій.

На жаль, Всеукраїнський з'їзд Партії регіонів, який відбувся 29 березня в Києві, наочно продемонстрував повну нездатність нашої політичної сили виконати роботу над помилками. Нам, членам Партії регіонів в Одеській області, які пережили не одну кардинальну зміну політичної влади в Україні і не порушили партійну дисципліну, непросто зізнаватися в цьому. Однак внутрішньопартійна ситуація продовжує залишатися тупиковою.

Незважаючи на гостру потребу з новими силами і єдиними для Заходу і Сходу України новими ідеями йти на президентські вибори, Партії регіонів більшістю голосів делегатів з'їзду висуває кандидатом в Президенти України Михайла Добкіна - досвідченого управлінця, досить відомого в східних областях країни, але якого абсолютно негативно сприймає населення західних регіонів України. Водночас авторитетна кандидатура реформатора - регіонала Сергія Тігіпка, здатного економічно і політично грамотно об'єднати країну, Партією регіонів була відкинута. 

Ми, члени Одеської обласної організації Партії регіонів, хочемо бути чесними перед собою, перед своїми однопартійцями і перед жителями Одеського регіону. Саме тому, всупереч рішенню Всеукраїнського з'їзду Партії регіонів ми підтримуємо кандидатуру Сергія Тігіпка на майбутніх президентських виборах. Впевнені, що порушення партійної дисципліни - це крапля в морі, порівняно з нашим щирим бажанням благополуччя і процвітання для Єдиної України. Вважаємо за необхідне проведення позачергового з'їзду партії для обговорення ситуації, що склалася».

prezydium

10

voloshennikov

 

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунк