Ще не почалася реєстрація, а деякі потенційні кандидати на посаду Одеського міського голови вже почали агітувати за себе.

Так, депутат Одеської міської ради Геннадій Чекіта розмістив по місту біл-борди із запитанням “Хочеш знати хто стане мером? Запитай Геннадія Чекіту!”. Окрім цього, потенційний кандидат розмістив свою рекламу у виданні “Лівий берег”.

Також зафіксовано порушення строків агітації з боку ще одного кандидата на посаду мера Одеси — народного депутата України Геннадія Труханова. В останні кілька тижнів він значно активізувався в соціальних мережах і почав стирати невигідні коментарі. Про це повідомив спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

За інформацією спостерігача, увесь перший рік у статусі народного депутата сторінка політика переважно пустувала – із виборцем не було повноцінного спілкування. Однак, як зазначають одеські ЗМІ, Геннадій Труханов активно готується до балотування на посаду Одеського міського голови. Мабуть, саме через це терміново з'явилась реклама в Facebook і почали розміщувати пости, які в позитивному світлі висвітлюють діяльність нинішнього нардепа.

Коли ж спостерігач вирішила залишити коментар на Facebook-сторінці потенційного кандидата про те, що така діяльність є агітаційним фальшстартом, то через деякий час не знайшла його – він був видалений. Геннадій Труханов поки що ніяк не прокоментував цю ситуацію.

Чинний закон про місцеві вибори встановлює відповідальність за порушення виборчого законодавства лише для зареєстрованих кандидатів, а тому санкцій до ще незареєстрованих кандидатів вжити не можна. Вочевидь, законодавець вирішив, що давати оцінку подібній діяльності потенційних кандидатів мають самі виборці.

bigbord Chekity

reklama Chekity

Truhanov Facebook

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.