Серед документів з офісу Партії регіонів активісти ОПОРИ знайшли такі, що вказують на можливі порушення виборчого законодавства під час виборів 2012 року. Зокрема: використання адміністративного ресурсу та поєднання регіоналами партійної та державної служби; непрямого підкупу виборців; використання Партією регіонів “технічних” партій для отримання більшості у виборчих комісіях; використання, обробки та зберігання персональних даних виборців.

12 березня в Українському народному домі відбулась прес-конференція за участю активістів Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА, на якій було оприлюднено частину документів, знайдених в офісі Партії регіонів в Чернівцях. Доступ до документів був наданий депутатами Чернівецької обласної ради. Протягом тижня опрацьовано більше 1000 документів. Серед них виявлено такі, які стосуються виборів 2012 року і вказують на можливі порушення виборчого законодавства.

Посилання на документи з офісу ПР, котрі були оприлюднені на прес-конференції:  http://bit.ly/1oL8RPD

Активіст ОПОРИ, який брав участь в роботі над документами, розповів про виявлені документи, які вказують на використання адміністративного ресурсу. Зокрема, про це свідчать партійні звіти за результатами виборів 2012 по кожному району, звіти про роботу голів районних державних адміністрацій, звіти про участь кандидатів в народні депутати у запланованих заходах виборчого округу тощо.  Також у знайдених документах міститься інформація, що районні виборчі штаби та кампанії очолювали посадові особи РДА та райрад. Зокрема, у Вижницькому, Сторожинецькому, Кіцманському районах. Нагадаємо, що, згідно даних ОПОРИ, адміністративний ресурс посів перше місце у рейтингу порушень, до яких вдавалися кандидати і політичні партії протягом виборчої кампанії у 2012 році.

Також у документах з офісу Партії регіонів було знайдено відомості про витрати на закупівлю продуктових наборів до 9 травня 2012 року та Дня матері. Зокрема, згідно з документами, до 9 травня ПР в області було закуплено більше 13000 подарунків на загальну суму понад 1 200 000 грн. Як вже писала ОПОРА у 2012 році, згідно з роз’ясненням Центральної виборчої комісії (постанова від 23 квітня 2012 року), “надання виборцям безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну політичну партію чи кандидата у народні депутати України або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців”. І якщо у 2012 році було відомо про сам факт непрямого підкупу виборців, то завдяки знайденим документам нині вдалося дізнатися про бюджет цієї кампанії у Чернівецькій області.

Про використання Партією регіонів “технічних” партій для формування більшості у виборчих комісіях Чернівецької області розповів активіст ОПОРИ. Так, серед документів було знайдено доручення Чернівецького регіонального виборчого штабу керівникам міських та районних виборчих штабів здійснити набір до складу виборчих комісій членів від 20 партій. Згідно відомостей про склад комісій в Чернівецькій області, які були серед документів в офісі Партії регіонів, 60,7% членів дільничних виборчих комісій (ДВК) були “людьми регіоналів”. До речі, у загальному кошторисі витрат у виборчій кампанії 2012 року на один місяць на утримання цієї армії із членів ДВК Партією регіонів було закладено більше 7,5 млн. грн., при загальному місячному бюджеті 9,4 млн. грн.

Підтвердження того, що Партія регіонів забезпечила через “технічні” партії більшість як на рівні дільничних, так і обласних комісій, ОПОРА отримала тільки зараз. Свого часу у 2012 році ОПОРА порахувала, що половина замін в окружних виборчих комісіях Чернівецької області мала політичну історію дотичну до Партії регіонів. Тепер стало відомо, що згідно знайдених документів в 4 обласних виборчих комісіях (ОВК) регіонали самі оцінили “кількість своїх членів” цифрою 48 осіб. Тоді, як насправді, згідно з даними, що містяться на сайті Центральної виборчої комісії, членів ОВК від ПР було всього 4 (по одному в кожній ОВК).

Журналістка, яка також була в складі групи і опрацьовувала документи ПР, розповіла про використання та зберігання персональних даних. Серед документів було виявлено згруповані по папкам за виборчими дільницями персональні дані мешканців Чернівецької області. В документах зазначався соціальний статус буковинців (ветеран, інвалід тощо). Згідно закону України «Про захист персональних даних»,  персональні дані – це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Згідно з статтею  16 закону порядок доступу до персональних даних третіх осіб визначається умовами згоди суб'єкта персональних даних, наданої володільцю персональних даних на обробку цих даних, або відповідно до вимог закону. Тому ОПОРА буде звертатись з відповідним зверненням до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних, аби нам пояснили правомірність використання персональних даних обласним осередком ПР.

Також розповіла про знахідку, що вказує на поєднання регіоналами державної служби з партійною роботою. Так, у відповідності до табелів Чернівецького обласного виборчого штабу ПР, тодішній голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв з липня 2012 року працював керівником регіональної виборчої кампанії, так само як і голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру – керівником регіонально виборчого штабу. Вони працювали по 8 годин на день 6 днів на тиждень. Невідомо, чи ця робота проводилась паралельно з роботою на державних посадах, чи у нічний час. Однак, сам Михайло Папієв 6 серпня, будучи за документами ПР керівником регіональної виборчої кампанії, сказав наступне:  «Учасники виборчого процесу, які займають посади в органах влади, можуть займатися виборами лише у неробочий час, у вихідні дні, або ж брати відпустки на цей період. Неприйнятно поєднувати державну службу з участю у виборчій кампанії».

Інформація в знайдених документах ще раз підтвердила ряд висновків ОПОРИ за результатами кампанії спостереження у 2012 році. Вважаємо, що ці матеріали мають бути опрацьовані представниками правоохоронних органів і їм повинна бути надана належна правова оцінка.