Громадські активісти провели ревізію того, як по Луганській області витрачаються «зелені інвестиції» від продажу квот на викиди згідно з Кіотським протоколом. В рамках проектів схеми зелених інвестицій ремонту підлягають будівлі 31 установи сфери освіти в м. Луганськ. Всі проекти стосуються теплової санації (утеплення) будівель: утеплення фасадів, заміна вікон, вхідних дверей, ремонт дахів. Проект передбачає ремонти в 30 навчальних закладах Луганська. Зокрема, в 24 школах (№ 1, 2, 4, 5, 7, 17, 18, 21, 24, 25, 26, 27, 28, 30, 36, 42, 44, 48, 50, 52, 57 , 59, 60), в 4 дитсадках ( № 52, 67, 70, 72, 135) і в міському палаці дитячої творчості. Загальна орієнтовна вартість ремонтних робіт у Луганській області склала 249 млн. грн.

Оновлення торкнулися фактично 30% навчальних закладів у Луганську. Згідно з інформацією, вказаною на сайті Державного агентства екологічних інвестицій України, всі ремонтні роботи повинні були розпочатися в серпні 2012 р., а закінчені в серпні 2013.

Однак, у більшості установ Луганщини вони так і не закінчені, а початі були з відставанням від запланованого графіку. Наприклад, в школі №24 м. Луганськ ремонтні роботи були розпочаті тільки-но в травні 2013 р., а школі №17 лиш у червні 2013 р. Деякі навчальні заклади навіть залишилися без тепла, незважаючи на те, що вже давно розпочався опалювальний сезон. Станом на 1 грудня 2013 із за ремонтних робіт у середній школі №1 в м. Брянка так і не включили опалення. А за свідченнями батьків учнів школи №36 в м. Луганськ став протікати дах, хоча до ремонтних робіт таких проблем у школі не було. В той же час в школах робиться усе можливе, аби усунути виявлені проблеми.

Слід зазначити, що керівництво всіх навчальних закладів, в інтерв'ю журналістам, будь-яких скарг не відзначають і всі як один, повторюють приблизно однакові слова про те, що вони вдячні за гроші, які були виділені на ремонт їхніх шкіл, і що проблем по ремонтних роботах немає. Лише батьки дітей відзначають проблеми, які виникали з проведенням ремонтних робіт. Досить показовим, було відвідування зі школи №30, де директор Ліна Вокалова відмовлялася давати коментарі до тих пір, поки не подзвонила начальнику відділу освіти Луганської міської ради Валентина Кияшко. Журналісти стали мимовільними свідками відповіді В. Кияшко, сказаного в трубку мобільного телефону: «Дайте інтерв'ю, скажіть що всі ремонтні роботи пройшли добре і скарг немає». У цьому ключі і були відповіді всіх директорів освітніх установ. У той же час їх можна зрозуміти. Дійсно, кошти з бюджету на ремонт шкіл практично не виділялися, а силами батьків такі масштабні ремонтні роботи провести не вдалося би. Тому, безсумнівно, директори шкіл вдячні за ті матеріальні ресурси, які були направлені до їх установи. Показовим була відповідь директора школи №17, депутата Луганської міської ради Вадима Благушіна: «у нас немає скарг і претензій. Ми вдячні центральним органам влади і депутатам Верховної ради України від Луганщини, особливо Олександру Єфремову за те, що вони пролобіювали виділення таких масштабних коштів «Кіотського протоколу» саме в наш регіон, в Луганську область.

Дякувати дійсно є за що. Відразу впадає в очі той факт, що більшу частину грошей виділено на південний схід України, і Луганська область є одним з лідерів за кількістю реалізованих проектів за кошти Кіотського протоколу. Всього на Луганщині реалізовано 38 проектів цільових екологічних інвестицій. За кількістю запропонованих до реалізації проектів Луганську область значно випереджає лиш АР Крим (105 проектів), Донецька область (62 проекти), Запорізька область (72 проекти).

Цікавим є факт, що освоює мільйони від «Кіотського протоколу» в Луганській області єдина будівельна фірма - «Карпатибудінвест». З відкритих джерел відомо, що засновниками ТОВ «КарпатиБудІнвест» є ПАТ «Нові Технології» і ТОВ «Фінансова компанія Лідер», які пов'язують з народним депутатом України Юрієм Іванющенко. Зареєстрована ця фірма в м. Єнакієво, Донецької області - рідному місті Президента України Віктора Януковича. Ця фірма раніше неодноразово ставала переможцем тендерів на будівельні роботи за кошти бюджету України в Луганській області та інших регіонах.

Коментарів від будівельного підрядника про те, чому порушуються графік ремонтних робіт, отримати так і не вдалося. Заступник начальника освіти Луганської міської ради Сергій Цемкало заявив, можливою причиною затримок може бути те, що казначейство тримає гроші на рахунках і не перераховує підряднику вчасно з невідомих причин. Проте це діло замовника - Державного агентства екологічних інвестицій й будівельних фірм, яка виграла тендер. Місцеві органи влади ніяк не можуть вплинути на цей процес. Також Сергій Цемкало зазначив, що дійсно ремонтні роботи завершені у садочках, луганському палаці і декількох школах. У деяких установах ремонтні роботи ще тривають.

Відзначено, що ремонтні роботи, зроблені завдяки коштів Кіотського протоколу дозволили більш ніж на 20% скоротити витрати на тепло, покращений температурний режим в установах на 5-7 градусів. Це велика допомога місту та луганчанам».

Нагадаємо, що кошти для впровадженні проектів які відбуваються по так званій схемі зелених інвестицій надійшли від продажу, іншій державі – Японії, квот на викиди згідно з можливостями Кіотського протоколу (міжнародна угода, що ставить за ціль зменшення та контролю забруднення атмосфери парниковими газами). Для розвинених країн встановлено ліміт викидів в атмосферу. У разі, якщо існує надлишок невикористаних квот на викиди країна могла продати їх іншим державам. Протоколом дозволяється закріпити вигідні екологічні позиції країн-учасників. У випадку з Україною, було продано Японії та Іспанії 47 млн. одиниць дозволів на викиди, орієнтованою вартістю 470 млн. євро.