Нещодавно на виборчій арені міста Черкаси (194 округ) з’явився новий гравець Олег Свинарчук, який іде як самовисуванець. До цього часу він не проявляв своєї політичної активності, проте вже тривалий час має значний вплив на громаду, оскільки є президентом автокорпорації «Богдан», яка має свої потужності і в місті.

Про те, що він має намір балотуватися стало відомо лише тоді, коли кандидат уже подав документи в ЦВК. А вперше з ним можливість познайомитися виборці мали на прес-конференції 30 жовтня, під час якої він заявив, що йде на вибори через ситуацію, яка склалася в місті: «наявність «політичних «ігрищ», коли в Черкасах майже немає мера, немає свого представництва у Верховній Раді».

Олег Свинарчук переконує, що буде вести чесну гру, не збирається займатися прямим чи непрямим підкупом виборців, як-от: ставити майданчики, лавки абощо. Окрім того, він запропонував Миколі Булатецькому й Валентині Жуковській (якщо вона все ж вирішить балотуватися) підписати Меморандум про чесні вибори, допустити якомога більше журналістів для контролю, заборонити усілякі спроби підкупу.

Також під час заходу кандидат представ свою програму. Зокрема він зазначив, що основна її ідея – Черкаси повинні отримати статус міста пріоритетного розвитку для того, щоб у місто прийшли нові інвестиції. У програмі також мова йде про те, що він не ввійде до парламентської більшості в її нинішньому форматі та буде голосувати лише особисто. Його мета – розвиток міста.

Кандидат не переймається тим, що лишилося мало часу для ведення кампанії, адже переконаний, що йому допоможе місцевий авторитет «Богдана», за час існування якого в Черкаси було інвестовано більше 400 млн доларів і створено понад 5 000 місць, щоправда зараз лише трохи більше 1 400. Тому, за словами Олега Свинарчука, для нього «це не початок виборчої кампанії, а реалізація можливості більш якісно допомогти черкащанам».

Варто згадати, що Олегу Свинарчуку закидають зв'язок із Петром Порошенком, що може вплинути на хід виборів. Зокрема у 2009 році під тиском кризи кандидат у народні депутати був змушений віддати акції «Богдана» корпорації «Рошен». Тому аналітики говорять про балотування Олега Свинарчука як можливість закріплення Петра Порошенка у Черкасах. Проте кандидат у депутати заперечує це і запевняє, що про його бажання балотувався Петро Порошенко дізнався із ЗМІ.

Необхідно наголосити, що здебільшого під час прес-конференції мова йшла, по-перше, про розвиток автобудування у Черкасах і, як наслідок, збільшення робочих міст, розвиток міста, по-друге, про місцеву владу.  

Перше питання є зрозумілим, адже очевидними є бізнесові інтереси Олега Свинарчука у місті Черкаси, про що він декілька разів поміж іншим заявляв. Так із його вуст лунало таке: «Моя мета – щоб Черкаси стали автомобільним кластером» … «Моє завдання – щоб ми відновили виробництво» … «Я іду на вибори не як політик, а як виробник, економіст, як людина, якій слова ВВП не байдужі».

Цікавим є те, що на запитання, чи очікує він на підтримку місцевої влади, кандидат відповів: «Мені потрібна лише одна допомога: щоб виробництва і підприємства у Черкасах  працювали». Можна припустити, що побоювання тиску на автокорпорацію «Богдан» є наслідком того, про що вже раніше розповідав його суперник Микола Булатецький (кандидат у 194 окрузі від ВО «Батьківщина»). Зокрема в одному із інтерв’ю на dzvin.org Микола Булатецький розповідає, що «підприємство (авт. – мова йде про  «Богдан») почало формувати соціальний, політичний вплив на місто. Тому Тулуб обклав їх даниною, заявив, що треба 30 автобусів подарувати, почав ставить перешкоди, що призвело до того, що ця група компаній вивезла частину виробництва з Черкас: частину в Луцьк, частину в Росію».

Можливим доказом тиску влади на підприємство «Богдан» і бажання Олега Свинарчука вистояти на ринку Черкащини є й текст програми кандидата в народні депутати: «Черкаси потребують нового стимулу для розвитку. Я усіма зусиллями намагатимусь зламати ту корупційну систему, яка сьогодні гальмує створення нових робочих місць в області.

Неефективний чиновник, який провалив роботу, відлякує інвесторів і погіршує життя людей, має бути дискваліфікований назавжди. Люди мають отримати право відкликати депутатів і голів адміністрацій».

Варто зазначити, що Олег Свинарчук є один із пари кандидатів-двійників у 194 окрузі. Так, у кандидата є одноліток-суперник на виборах із співзвучним прізвищем Андрій Свинаренко (член Народної Екологічної партії, тимчасово не працює), який також йде самовисуванням. На запитання, як Олег Свинарчук ставиться до цього факту, кандидат відповів, що він готовий до того, що передвиборча боротьба буде не дуже «культурна та інтелігентна».

Окрім того, цікавим фактом є те, що Олег Свинарчук є почесним консулом Сейшельських островів в Україні. Нині кандидат у народні депутати проживає в Києві й, за його словами, не збирається переїжджати.

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич,
координатор виборчих програм
 Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області
063 628 67 80