Якщо не буде прийнято іншу редакцію Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», то наступні місцеві вибори знову пройдуть із порушеннями. Такі висновки зробили експерти і депутати під час круглого столу «Проблеми та напрями удосконалення закону про місцеві вибори», який відбувся 1 липня з ініціативи Комітету виборців України, Громадянської мережі ОПОРА та Представництва Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні.

Після місцевих виборів 2010 року спостерігачі гостро розкритикували Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», який сприяв виникненню багатьох проблем в організації і проведенні виборів. Значна частина його положень суперечить міжнародним стандартам та створює можливості для зловживань практично на всіх етапах виборчого процесу. Девід Енніс, директор Представництва IFES в Україні, зауважив, що, незважаючи на створення у 2010 році Президентом Робочої групи з питань удосконалення законодавства, досі не внесено жодних змін до Закону.

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко: «Порівнюючи всі закони про вибори, які сьогодні діють в Україні, та які застосовувались на попередніх виборах, закон про місцеві вибори є одним із найгірших». Він розкритикував змішану систему виборів, зокрема сказав, що партійна складова виборів не має бути домінуючою. Те, що кандидати не можуть самовисуватись, є проблемою, оскільки дуже часто висування від партій є формальним.

За словами Ольги Айвазовської, координатора виборчих і політичних програм Громадянської мережі ОПОРА, найбільшими проблемами застосування Закону про місцеві вибори є робота виборчих комісій і принцип формування ТВК, реєстрація і скасування реєстрації кандидатів, неналежний контроль з боку членів комісій за процесом друку та низький рівень захисту бюлетенів, питання відповідальності членів виборчих комісій, їхніх керівного складу за правопорушення. «699 територіальних виборчих комісій були сформовані за принципом, який досі діє, - по 3 представники від парламентських фракцій і решта членів – через жеребкування від партій, які не представлені у Верховній Раді. За цим принципом не вдалося сформувати політично збалансовані ТВК – половину їхнього складу отримали можливість сформувати партії – члени владної коаліції. Окрім того, викликом стала інформація про керівництво ТВК – 1042 посади отримали представники КПУ, Партії регіонів і Народної партії».

Заступник Голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що за діючим законом про місцеві вибори провести вибори у Києві видається неможливим.

Андрій Магера, заступник Голови Центральної виборчої комісії, вважає, що за цим Законом провести вибори у Києві видається неможливим: «Закон не передбачає створення районних комісій у м. Києві. Одна міська виборча комісія не може справитися з понад тисячею дільничних комісій. Це ж стосується інших міст-мільйонників». Магера наголосив на тому, що питання виборчого законодавства має вирішуватися не в Міністерстві юстиції чи Адміністрації Президента, а в законодавчому органі – парламенті.

Недоліки Закону 2010 року підтвердились і на місцевих виборах 2 червня, за якими спостерігали ОПОРА і КВУ. Зокрема, спостерігачі зафіксували перешкоджання діяльності спостерігачів, порушення таємниці голосування, порушення зберігання, видачі та підрахунку виборчих бюлетенів, порушення процедури підрахунку голосів та заповнення протоколів про результати виборів.

Експерти зійшлись на необхідності прийняття нового закону про місцеві вибори.