У Василькові знову невідомі із проїзними квитками намагаються проголосувати

У Василькові на ДВК № 321286 невідомий із проїзним квитком у паспорті намагався незаконно отримати бюлетень для голосування.

Як повідомляє активіст ОПОРИ, член комісії хотів видати бюлетень чоловікові, незважаючи на те, що місце його реєстрації не надавало право голосувати на позачергових виборах міського голови Василькова. На місце інциденту було викликано міліцію.

За словами чоловіка із проїзним квитком у паспорті, йому зателефонували з Києва і запропонували за гроші проголосувати за одного із кандидатів. Для цього начебто йому потрібно було підходити до двох крайніх столів на дільниці.

Наразі міліція з’ясовує інформацію.

Нагадаємо, що спостерігачами ОПОРИ уже була зафіксована аналогічна ситуація на іншій дільниці. Тоді ці особи також демонстрували проїзний квиток.

ДВК видалила довірену особу кандидата із дільниці

На ДВК № 321277 м. Васильків комісія прийняла рішення вивести з приміщення депутата Київської обласної ради від ВО «Свобода» Любов Соцьку, яка ставила питання членам ДВК та знімала усе на відеокамеру. Пані Соцька перебувала на дільниці як довірена особа кандидата на посаду міського голови від опозиції Сергія Сабова, тому те, що її примусили залишити ДВК, - є порушенням.

За словами спостерігача ОПОРИ, пані Соцька запитувала про те, чому сумки членів комісії знаходяться в приміщенні та чому не всі бюлетені знаходяться на столах. На що члени ДВК відповіли, що немає іншого приміщення для зберігання особистих речей, а стосовно бюлетенів – це захід безпеки, щоб їх не можна було знищити.

Журналісти та спостерігачі, які знаходились на дільниці, почали вимагати її залишити приміщення. Після рішення комісії, Соцька покинула дільницю у супроводі міліціонера.

Громадяни не можуть отримати бюлетені через одруківки у списках виборців

Члени дільничних виборчих комісій недостатньо підготовлені до виборів. Про це свідчать такий факт: на ДВК 321285 члени комісії відмовлялися видавати громадянам бюлетені, якщо були одруківки у списках виборців, та чисті бюлетені, якщо люди зверталися до комісії із зіпсутими бюлетенями.

Згідно ст.33 ЗУ «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії в день голосування виправляють неточності та технічні описки в уточненому списку виборців - неправильне написання прізвища, власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності), дати народження, номера будинку, квартири місця проживання - в разі, якщо, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування.

Окрім того, на ДВК № 321286 жінка похилого віку звернулася до членів комісії із проханням замінити їй бюлетень, оскільки вона випадково помилилася при голосуванні. Члени ДВК відмовили їй, хоча законодавство передбачає цю процедуру. Після відмови з боку членів комісії жінка опустила свій помилково заповнений бюлетень в скриньку.