24 квітня 2013 року Печерський районний суд ухвалив скасувати постанову старшого слідчого Печерського РУ ГУ МВС України у м. Київ про закриття кримінального провадження з приводу DDos-атак на сайт Громадянської мережі ОПОРА у день виборів. Розслідування з приводу хакерської атаки має бути продовжене.

Наприкінці березня ОПОРА отримала листом постанову про закриття кримінального провадження, датовану 22 січня, у якій старший слідчий Печерського РУ ГУ МВС України постановив закрити кримінальне провадження, аргументувавши це тим, що не встановлено спричинення істотної шкоди ОПОРІ, а також не підтверджено факт здійснення хакерської атаки.

Проте постанова слідчого не містила будь-яких даних про те, що було перевірено доводи заяви ОПОРИ, а також висновків про відсутність ознак кримінального правопорушення за ч.1 ст.361 КК України (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж), за якою було розпочате досудове розслідування. Крім того, заяву Громадянської мережі про кримінальне правопорушення внесено до ЄРДС за одним номером, а в постанові слідчого вона значиться під іншим номером.

Саме ці факти були наведені в ухвалі Печерського суду, який задовольнив скаргу ОПОРИ. Ухвала судді може бути оскаржена протягом п’яти днів.

Юрист ОПОРИ Валерій Корнійко каже, що в Україні ще не було успішних прикладів доведення фактів здійснення хакерських атак: «Якщо ОПОРІ вдасться це зробити – це буде прецедент».

Нагадаємо, у день виборів внаслідок хакерських атак вийшли з ладу сайти oporaua.org, map.oporaua.org та хостинг збереження мережі. DDoS-атака здійснювалась з-поза меж України, зокрема із Китаю та Кореї. Проаналізувавши ip-адреси комп’ютерів, що здійснювали напад, було виявлено, що напад здійснювали понад 3 000 машин. Через DDos атаку хостингу ОПОРА перенесла оприлюднення швидкого статистичного підрахунку голосів.

Постанова слідчого

ухвала суду

Ухвала суду

Ухвала суду