Голова Виноградівської районної виборчої комісії, Олег Мокін, відмовився зареєструвати журналіста газети «Точка опори» і заборонив йому знаходитися в приміщенні де здійснює діяльність Виноградівська районна виборча комісія.

На його думку, представники ЗМІ мають право перебувати лише на засіданнях. Свою відмову голова мотивував тим, що наразі засідання комісії не відбувається.

На прохання журналіста, Олег Мокін надав інформаційне пояснення, вказавши що «законом не передбачено можливість представника ЗМІ постійно знаходитись в приміщенні територіальної виборчої комісії в період між засіданнями». Рішення заборонити журналісту перебувати в приміщенні міської ТВК було прийнято головою особисто.

При цьому, ст. 13 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» гарантує представникам ЗМІ безперешкодний доступ на всі  публічні  заходи,  пов'язані  з  місцевими  виборами,  а   на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день виборів. Виборчі комісії, органи державної влади, органи влади, Автономної Республіки   Крим   та   органи   місцевого самоврядування,  посадові і службові особи цих органів зобов'язані в  межах  своїх  повноважень  і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів.

Закон “Про друковані засоби масової інформації в Україні” в Статті 26 забезпечує журналісту право на вільного одержання, використання, поширення (публікацію) та  зберігання  відкритої інформації, а також на  вільного доступу  до  статистичних  даних.

Згідно Статті 171 Кримінального кодексу України, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів карається штрафом до п'ятдесяти  неоподатковуваних  мінімумів доходів  громадян або  арештом  на  строк  до шести місяців,  або обмеженням волі на строк до трьох років.

2013-03-03_12.44.17

2013-03-03_12.44.36