Колишній кандидат в народні депутати від ВО «Батьківщина» по 94 одномандатному виборчому округу Віктор Романюк буде просити політичний притулок та ще довго не збирається повертатись до України.

Віктор Романюк, екс-кандидат в народні депутати від ВО «Батьківщина» по одномандатному виборчому округу 94 в Київській області з центром у місті Обухів, був змушений покинути країну через те, що на нього заведено уже шість кримінальних проваджень, (як на директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Мако», що знаходиться у місті Львові, в основу цих проваджень лягли обвинувачення у привласненні майна).

Адвокат Романюка, Микола Мотрук, повідомив:  «Зараз на ТОВ «Мако» податковою міліцією була вивезена вся техніка. Саме підприємство охороняється, як працівниками з податкової міліції, так і невідомою приватною охороною».

Здійснюється тиск і на сім’ю Віктора Романюка, шляхом  постійних викликів на допити. Сам Віктор Романюк виходить на зв'язок лише через свого юриста Мотрука та обіцяє зробити заяву для всіх засобів масової інформації.

Народний депутат, голова Київської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Костянтин Бондарєв вважає такі дії політичним тиском, способом вплинути на Романюка, щоб той не брав участі у перевиборах до Верховної Ради України. На запитання про причетність до них політичного конкурента Романюка по 94 одномандатному виборчому округу Тетяни Засухи Бондарєв відповів: «Заяви влади, що ми рухаємося в сторону Європейського Союзу, приїзд Штефана Фюле не змінює те, що у нас країна має феодальний устрій і те, що місцеві феодали можуть нацькувати на опозицію податкову, влаштовує чинну владу».

Зрештою, загадкова мовчанка Віктора Романюка може говорити про те, що він дійсно просить політичного притулку. Адже політичні біженці, коли чекають на вирішення цього питання,  зазвичай тримають інформаційну мовчанку, щоб не скомпрометувати себе.

Припущення, що Віктор Романюк за такої ситуації буде просити політичного притулку підтвердив і Микола Мотрук. Хоча в якій саме країні знаходиться Романюк, його оточення не повідомляє.

Костянтин Бондарєв також не виключає такого розвитку подій та заперечує припущення щодо наявності іншої кандидатури від опозиції на перевиборах по 94 одномандатному виборчому округу: «Були вже прецеденти з Арсеном Аваковим, Тетяною Слюз, і це їм не завадило стати народними депутатами України».

Втім, Арсен Аваков та Тетяна Слюз пройшли до парламенту по багатомандатному виборчому округу відповідно 22 та 51 номером у списку, а не по мажоритарці.

Та й результати виборів до Верховної Ради України по Харківській області, в якій Арсен Аваков, попри свою відсутність в Україні під час виборчих перегонів, очолював місцеву обласну партійну організацію ВО «Батьківщина», говорять про дещо інший стан речей. У всіх чотирнадцятьох округах, як по мажоритарній, так і по багатомандатній складовій перемогла Партія регіонів.

Безперечно, що Віктор Романюк своїм зверненням до Європейського суду з прав людини, убезпечив себе від розгляду Об’єднаною опозицією інших кандидатів по округу (Романюк вимагає повернути йому «вкрадену» перемогу). На перевиборах у проблемних округах підтримка з боку політичних партій буде на вагу золота для екс-кандидатів, що не змогли потрапити до парламенту. Крім того, у 132 одномандатному виборчому окрузі опозиція вже відпрацьовує варіант «Б» на випадок, якщо у Аркадія Корнацького (екс-кандидат по округу) з якихось причин не вийде балотуватись.

Тетяна Засуха, екс-кандидат в народні депутати України від Партії регіонів, дружина колишнього голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Засухи (у 2005 році був оголошений у міжнародний розшук за звинуваченнями у зловживанні службовим становищем та фальсифікації документів, але вже у 2006 Генпрокуратура зняла усі обвинувачення), коментувати ситуацію відмовляється. То через свою зайнятість на нарадах, то через відсутність в межах України, то через свого сина, який просить зателефонувати пізніше.

Також вона відмовляється коментувати можливий сценарій, за якого  Партія регіонів не буде висувати її кандидатом на перевиборах, натомість це місце займе чинний голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк.

Сам Присяжнюк на запитання про наміри балотуватися до парламенту по 94 одномандатному виборчому окрузі відповів: «Багато разів давав відповідь щодо цієї маячні». Анатолій Йосипович зазначив, що мав змогу обиратися до Верховної Ради ще на минулих виборах та запевнив, що його не цікавить депутатська діяльність.

Якщо проаналізувати ситуацію, що склалася, то кримінальні провадження особливо вигідні Тетяні Засусі. Цим вона зможе добитися знищення свого основного політичного конкурента. До виборів про Віктора Романюка в окрузі майже ніхто не знав, тим більше, працював він у місті Львові, де знаходиться його підприємство «Мако». Він не був ні депутатом місцевої ради, ні районної, лише очолював громадську організацію «Фронту Змін» в Обухові. І перемога такого кандидата була відвертим ляпасом для Засухи від неслухняних та знахабнілих жителів «князівства» сім’ї Засух. Крім того, такі репресії  дають Тетяні Засусі шанс довести свою впливовість через загрозу відсутності підтримки її кандидатури Партією регіонів на перевиборах до Верховної Ради.

Але відкритим залишається питання, чи вистачить відверто наближеній до екс-президента Леоніда Кучми Тетяні Засусі впливу на Шевченківській суд Києва, тим більше на податкову міліцію віддаленого Львову, котра й порушила кримінальні провадження щодо Романюка.

Можливо, що Романюк перший крок влади по приведенню на округ більш слухняного та скромного кандидата, ніж Тетяна Засуха.