Заяву до Європейського суду з прав людини Віктора Романюка, кандидата в народні депутати від ВО «Батьківщина» по 94 одномандатному виборчому округу, зареєстрували та завели справу за номером «77909/12».

Про це йдеться у листі, котрий отримав Віктор Романюк. Також, Секретаріат Європейського суду з прав людини призначив даній справі куратора. На разі справа перебуває у письмовому статусі і дата слухання поки не призначена.

Подібна справа в Європейському суді вже розглядалась «Ковач проти України» мова йшла про скасування результатів голосування на окремих дільницях під час виборів 2002 року. Ковач звертав увагу на визнання не дійсним голосування на 4 дільницях та неврахування близько 2 тисяч голосів виборців. Тоді суд розглянув скарження Ковача та виніс рішення на його користь у 2008 році, позивач отримав компенсацію, адже термін скликання на той момент уже закінчився.

Віктор Романюк запевняє, що його справа буде розглянута найближчим часом.

Нагадаємо, що 30 жовтня до Обухівського районного суду представниками різних суб’єктів виборчого процесу (переважно від Партії регіонів, Тетяни Засухи та самовисуванця Юрія Михайлівського) було подано 17 позовних заяв. Зміст та позовні вимоги не відрізнялись в усіх 17 випадках. Позивач, який представлявся як офіційний спостерігач від певного суб’єкта виборчого процесу, вимагав скасування рішення дільничної комісії про не допуск його на дільницю. Другою вимогою було призупинення процесу прийняття протоколів від тих дільничних комісій, які ще не були прийняті в ОВК. Подібні позовні заяви були подані також і до Васильківського районного суду. Їх налічувалось 11.

Протягом 31 жовтня були розглянуті усі позовні заяви. Обухівський районний суд задовольнив 8 позовів та відхилив 8. Васильківський районний суд задовольнив 10 позовних заяв та відхилив одну.

1 листопада представники Тетяни Засухи та Партії регіонів подали апеляції до Київського Апеляційного суду та виграли всі, окрім однієї.

Протягом 1-3 листопада комісія була зайнята перерахунком голосів по 12 дільницях.

Вночі, з 3 листопада на 4 листопада ОВК №94 на підставі рішень суду про недопуск офіційних спостерігачів на дільниці в день голосування, скасувала результати волевиявлення громадян на 28 дільницях, а це близько 30 тис. голосів.

Центральна виборча комісія зазначила, що результати виборів на ОВК 94 встановити неможливо та 5 листопада 2012 року видала Постанову «Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223».

6 листопада 2012 року Верховна Рада України ухвалили постанову, в якій рекомендує ЦВК призначити перевибори на п’яти проблемних округах.

На разі, кому ж призначати перевибори по проблемних округах вирішує Конституційний суд України.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.