Ситуація довкола довиборів до Львівської обласної ради перейшла у кримінальну площину. Сьогодні, під час прес-конференції, голова Львівської територіальної виборчої комісії Микола Щур повідомив, що три територіальні виборчі комісії області 16 січня самостійно прийняли рішення про друк виборчих бюлетенів. Вчора бюлетені були доставлені до Львівської міської та Сколівської районної виборчої комісії, а сьогодні на документи очікують у Кам’янці-Бузькій

Така діяльність виборчих комісій суперечить чинному законодавству, адже ч. 8 ст. 25 ЗУ «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» визначає, що виготовлення виборчих бюлетенів та передачу їх відповідним виборчим комісіям здійснює територіальна виборча комісія. У випадку виборів до обласної ради, єдиним уповноваженим на це органом є Львівська обласна територіальна виборча комісія.

Трактувати цю ситуацію можна як фальсифікацію виборчих документів

"Трактувати цю ситуацію можна як фальсифікацію виборчих документів. І якщо відповідні правоохоронні органи зараз не втрутяться, то це може закінчитися фальсифікацією виборчого процесу у області загалом.", - наголошує аналітик Громадянської мережа ОПОРА Олександр Неберикут. На думку експерта, апелювати потрібно саме до частини 1 статті 158 Кримінального кодексу, адже, по суті, громадськість може стати свідком трьох злочинів: незаконне виготовлення бюлетенів, що вже відбулося (1), їх зберігання, що зараз триває (2), та використання цих документів (3). За кожен із цих злочинів передбачено кримінальну відповідальність від 200-400 неоподаткованих мінімумів доходів громадян до 3 років позбавлення волі.

За фактом незаконного друку бюлетенів ЛОТВК вже звернулася до Прокуратури Львівської області. У комісії сподіваються на швидку перевірку самовільної діяльності окружних комісій.

Детальніше:
Олександр Неберикут,
Громадянська мережа ОПОРА
063 628 68 37