Віктор Романюк, кандидат в народні депутати від ВО «Батьківщина», у котрого кандидат від Партії регіонів Тетяна Засуха «вкрала» перемогу на виборчому окрузі 94, звернувся до Європейського суду

В зверненні Віктор Романюк просить визнати рішення ОВК таким, що порушує право на вільні вибори.

Нагадаємо, що 30 жовтня до Обухівського районного суду представниками різних суб’єктів виборчого процесу (переважно від Партії регіонів, Тетяни Засухи та самовисуванця Юрія Михайлівського) було подано 17 позовних заяв. У них позивачі вимагали скасування рішення дільничних виборчих комісій про не допуск його на дільницю, призупинення процесу прийняття протоколів від тих дільничних комісій, які ще не були прийняті в ОВК. Подібні позовні заяви були подані також і до Васильківського районного суду. Їх налічувалось 11.

31 жовтня судами були розглянуті усі позовні заяви. Обухівський районний суд задовольнив 8 позовів та відхилив 8. Васильківський районний суд задовольнив 10 позовних заяв та відхилив одну. 1 листопада представники Тетяни Засухи та Партії регіонів подали апеляції до Київського Апеляційного суду та виграли всі, окрім однієї.

В ніч з 3 на 4 листопада на ОВК 94 з’явилась і сама пані Засуха, котра наказним тоном змусила комісію працювати так, що та зрештою скасувала результати виборів по 28 виборчих дільницях (близько 30 тис. голосів виборців) на котрих за збігом обставин перемагав Віктор Романюк.

Об’єднана опозиція ВО «Батьківщина» позивалася до Київського окружного адміністративного суду, Київського апеляційного адміністративного суду, де їх позови не задовольнили.

Центральна виборча комісія зазначила, що встановити результати виборів у цьому виборчому окрузі не можливо, а Верховна Рада України 6 листопада ухвалила постанову в якій рекомендує ЦВК провести повторні вибори.

Віктор Романюк вважає, що перемога в нього була вкрадена та позицію, щодо перевиборів вважає не чесною.

У зверненні суду пан Романюк зазначає про аналогічну справу «Ковач проти України», яку Європейський суд розглядав у 2008 році.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.