Протоколи дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів містять чимало помилок, що могло вплинути на результати волевиявлення в окрузі.

Не зважаючи на ретельну зачистку виборчих комісій від представників опозиції, влада на Дніпропетровщині так і не змогла для роботи в ДВК організувати серед своїх прихильників людей з достатнім володінням українською мовою. Це видно з протоколів про підрахунок голосів.

Так, наприклад, у протоколі виборчої дільниці №120653 виборчого округу №37, що в с. Шестірня Широківського району, керівний склад та всі члени ДВК підписали протокол з помилками. На першій сторінці в пункті три (кількість виборців, внесених до списку виборців на виборчій дільниці на момент закінчення голосування) прописом написано число вісімсот п’ятдесят чотири. Слово п’ятдесят тут написано із зайвим м’яким знаком: «п’ятьдесят». На другій сторінці протоколу в пункті вісім (кількість виборчих бюлетенів для голосування в одномандатному виборчому окрузі, що не підлягають врахуванню) прописом написано число нуль. Але слово нуль написано через літеру о: «ноль».

Але найбільше впадає в очі те, що члени ДВК не розрізняють між собою різні числа. В таблиці з кількістю голосів виборців, поданих за кожного кандидата, навпроти імені кандидата від Комуністичної партії України (порядковий номером п’ять) Дегтяра Володимира Миколайовича прописом стоїть число п’ятдесят сім, а цифрами написано 37. До речі, в цьому випадку слово п’ятдесят написано точно за правилом (уважно писалося).

Виникає питання: чи це механічна описка, чи намагання вкрасти голоси в другого за рейтингом кандидата?

Скан протоколу

Скан

Скан   

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.