Трендом виборів народних депутатів України-2012 на Київщині спочатку були благодійні фонди та самовисуванці від партії влади. Активно на окружних виборчих комісіях працювали «журналісти» у ролі «фейсерів» дорогого закритого клубу, але зрештою все зробили набагато простіше. Так, як на 94 виборчому окрузі прийшла герой україни (це не описка, який герой, з такої буква і країна) Тетяна Засуха і просто сказала: «Слава, работаєм» і попрацювали хлопці на славу

Ці вибори більше були схожі не на свято демократії, а на бої без правил між давньогрецькими титанами, котрих «Зевс» (Михайла Поплавського, Петра Мельника) жорстоко покарав та залишив без мандатів. Зрештою, кого ж  обрала собі Київщина?

Виборчий округ 94

Один із п’яти скандальних округів на яких, як ЦВК, так і Верховна Рада України рекомендує провести перевибори.

За підсумковим протоколом ОВК на окрузі перемогла Тетяна Засуха.

ZasyhaТетяна Засуха – член Партії регіонів, народний депутат України III, IV та VI скликання. Має звання Героя України. Указ про присвоєння звання Герой України «За визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку агропромислового комплексу,  впровадження сучасних форм господарювання, активну громадсько-політичну діяльність» був підписаний Президентом України Леонідом Кучмою 21 серпня 2003 року. Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, член міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Білорусь, член групи з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою, член групи з міжпарламентських зв’язків зі Швейцарською Конфедерацією, доктор сільськогосподарських наук, кандидат біологічних наук.

Тетяна Засуха за час роботи в парламенті мала два виступи з місця та подала три депутатських запити, подала один законопроект, котрий зрештою став чинним актом.

Чоловік Тетяни Засухи Анатолій – колишній голова Київської обласної державної адміністрації, який пробув на посаді 9 років (22 вересня 1996 - 19 січня 2005 рр.), голова Київської обласної ради (листопад 2000 - 6 вересня 2001 рр., 9 грудня 2004 - 1 лютого 2005 рр.). У 2005 році Анатолій Засуха був оголошений у міжнародний розшук, звинувачений у зловживанні службовим становищем та фальсифікації документів. У 2006 генпрокуратура зняла усі обвинувачення.

Подружжя Засух проживає у селі Ковалівка в Київській обл. Про саме село та його устрій ходять цілі легенди. Зокрема, про цілий штат двірників та прибиральників, які начищають мармур до блиску. Культ подружжя Засух у селі доходить впритул до контрольно-пропускного пункту.

Тетяна Засуха балотувалась до парламенту як кандидат в народні депутати України від Партії регіонів. На початку перегонів у неї навіть був конкурент-однопартієць Мазепа Сергій Володимирович, який балотувався в якості самовисуванця. Але партійна субординація таки взяла гору і 17 серпня 2012 він знявся з перегонів за власною заявою.

Згідно з декларацією, опублікованою на офіційному сайті ЦВК, Тетяна Засуха має загальну суму сукупного доходу – 35 млн. 741 тис. 334 грн, а члени її сім’ї 214 тис. 68 грн. Заробітна плата із загальної суми сукупного доходу складає – 216 тис. 323 грн. Тетяна Засуха отримала матеріальну допомогу у сумі 34 тис. 850 грн. Також у власності Засухи знаходяться земельні ділянки загальною площею 118 тис. 230 кв. м. Члени сім‘ї Засухи також мають чималу нерухому власність у вигляді земельних ділянок, загальна площа становить – 89 тис. 529 кв. м.

Протягом передвиборчої кампанії Тетяна Засуха переважно не здійснювала зустрічей з виборцями в традиційному розумінні. Але вона була присутня майже на кожному офіційному заході чи святі в окрузі. А навіть коли й не могла бути присутня особисто, вітання від неї передавали організатори заходу. Найбільш показовим випадком було аудіопривітання зі святом першого дзвоника майже по всіх шкільних закладах округу. Всі комунальні газети висвітлювали лише її діяльність. В окрузі знищувались біл-борди інших учасників передвиборчих перегонів.

Результати

Починаючи з 03:00 29 жовтня, ОВК №94 почала відверто затягувати процес прийому виборчої документації від ДВК. Спочатку зник голова комісії Мартинюк В’ячеслав Юрієвич, і протягом двох годин взагалі не прийняли жодної дільниці. Приблизно о п’ятій ранку голова з’явився та прийняв кілька дільничних комісій. Потім його знову не було до першої години дня, а його повноваження виконував заступник Русан Олексій Макарович. Також разом з головою ОВК №94 зник член ОВК від Партії регіонів Матковський Віктор Валентинович. ОВК №94 приймала ДВК дуже повільно, було багато дрібних конфліктів. Особливо дивувало присутніх те, що в першу чергу приймали ДВК з Василькова та Васильківського району, де вигравала Тетяна Засуха.

30 жовтня до Обухівського районного суду представниками різних суб’єктів виборчого процесу (переважно від Партії регіонів, Тетяни Засухи та самовисуванця Юрія Михайлівського) було подано 17 позовних заяв. Зміст та позовні вимоги не відрізнялись в усіх 17 випадках. Позивач, який представлявся як офіційний спостерігач від певного суб’єкта виборчого процесу, вимагав скасування рішення дільничної комісії про не допуск його на дільницю. Другою вимогою було призупинення процесу прийняття протоколів від тих дільничних комісій, які ще не були прийняті в ОВК. Подібні позовні заяви були подані також і до Васильківського районного суду. Їх налічувалось 11.

Вже 30 жовтня близько восьмої вечора Обухівський районний суд намагався розглянути подані позови, але на вимогу представників опозиції таки зголосився перенести слухання на 31 жовтня, для того, аби змогли з’явитись представники відповідача (в даному випадку дільничні комісії).

Протягом 31 жовтня були розглянуті усі позовні заяви. Обухівський районний суд задовольнив 8 позовів та відхилив 8. Васильківський районний суд задовольнив 10 позовних заяв та відхилив одну.

1 листопада представники Тетяни Засухи та Партії регіонів подали апеляції до Київського Апеляційного суду та виграли всі, окрім однієї.

Протягом 1-3 листопада комісія була зайнята перерахунком голосів по 12 дільницях.

Вночі, з 3 листопада на 4 листопада ОВК №94 на підставі рішень суду про недопуск офіційних спостерігачів на дільниці в день голосування, скасувала результати волевиявлення громадян на 28 дільницях. Оскільки на всіх цих дільницях перемагав опозиційний кандидат Віктор Романюк, то після вилучення результатів з цих дільниць він програв вибори.

Центральна виборча комісія зазначила, що результати виборів на ОВК 94 встановити неможливо та 5 листопада 2012 року видала Постанову «Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223».

6 листопада 2012 року Верховна Рада України ухвалили постанову, в якій рекомендує ЦВК призначити перевибори на п’яти проблемних округах.

Виборчий округ 95

За результатами ЦВК переміг на цьому окрузі В’ячеслав Кутовий, висуванець політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» з результатом 23 тис. 927 голосів.

KytovuiВячеслав Кутовий – уродженець Київської області, місто Боярка, голова ТОВ «Газовик», безпартійний. Товариство з обмеженою відповідальністю «Газовик» зареєстрований на Олега Глободенка, головний бухгалтер – Олена Кутова.

Свій бізнес В’ячеслав Кутовий розпочав у 1998 році зі створення автомобільної газозаправної станції і відкриття СТО з переобладнання автомобілів на пропан і метан, продаж газу оптом та вроздріб. На теперішній час у ТОВ «Газовик» є понад 500 заправок, 12 заправок у місті Києві, 8 у Київській області та парк газопроводів з цистернами до 58 куб. м.

На момент заснування ТОВ «Газовик» газовою індустрією активно займався Дмитро Фірташ разом з Ігорем Бакаєм, котрий на той момент був першим заступником Голови Державного комітету нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України.

З достовірних джерел Об’єднаної опозиції відомо, що В’ячеслав Кутовий – єдиний кандидат в народні депутати, який не побоявся за свій бізнес та вирішив йти на вибори по 95 виборчому округу. Особливо В’ячеслава Кутового по округу ніхто не знав, окрім того, що він депутат Вишневської міської ради та голова Вишневого осередку Політичної партії «Фронт Змін».

Відповідно до декларації, опублікованої на офіційному сайті ЦВК єдиним доходом В’ячеслава Кутового за 2011 рік є заробітна плата – 9 тис. 541, 59 грн. (795, 13 грн. на місяць). Доходи членів сім’ї Кутового дещо більші – 28 тис. 800 грн. (2 тис. 400 грн. на місяць).

У власності Кутового дві земельні ділянки: 977 кв. м, придбана за 12 тис. грн. та 1500 кв. м, придбана за 4 тис. грн., а також квартира на 80, 6 кв. м. Кутовий має легковий автомобіль Acura MDX 2008 року випуску, який коштує близько 50 тис. доларів. З доходами В’ячеслава Кутового, які вказані у декларації, такий автомобіль він міг собі дозволити за сім років чесної праці. У членів його сім’ї теж є автомобіль Toyota RAV4 2004 року випуску. Коштує такий автомобіль приблизно 33 тис. доларів.

В’ячеслав Кутовий має 67 тис. 187, 81 грн. в статутному капіталі товариства, підприємства.

Фінансові зобов’язання (позика, кредит) Кутового складає 96 тис. грн. на рік (8 тис. на місяць), якщо сукупний дохід всіх членів сім’ї складає 3 тис. 195, 13 грн. на місяць. Також, погашення суми процентів за позикою (кредитом) пана В’ячеслава складає 16 тис. грн.

У передвиборчій кампанії Кутовий багато зустрічався з громадою виборчого округу, але чомусь приховував, що є бізнесменом. Він був представлений у всіх сферах зовнішньої реклами. Проводились на фоні суперника від Партії регіонів Петра Мельника мізерні концерти.

Зрештою, в кінці передвиборчої кампанії війни почалися між двома опозиційними кандидатами В’ячеславом Кутовим та Олександром Юраковим. На Юракова, через те, що він не хотів зніматись з передвиборчої гонки на користь єдиного опозиційного кандидата Кутового було багато публікацій та звинувачень у зв’язках з Петром Мельником. На другу добу підрахунку кандидат від Партії регіонів Петро Мельник сказав: «Опозиція могла на цьому окрузі поставити хоч мавпу, все одно вона б перемогла».

Результати

День голосування у 95-му одномандатному виборчому окрузі відзначався деякою напруженістю. В Святошинському районі Києва та Ірпені були помічені автобуси та мікроавтобуси з людьми, які в порушення закону намагалися голосувати не за своїми виборчими адресами. В день голосування найбільш поширеними порушеннями були голосування поза межами кабінок для таємного голосування, видача бюлетенів членами ДВК виборцям, не перевіряючи його реєстрацію. Факти голосування так званих «гастролерів», які діяли за схемою «синіх светрів», зафіксовані, наприклад, на дільницях в місті Вишневе.

Через надмірну увагу до округу, комісія приймала документи протягом 5 днів. Члени ОВК під тиском спостерігачів та журналістів здійснювали всі процедури згідно з законом.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.