39 скарг до органів прокуратури, 49 заяв та 83 інформації до міліції, складення 16 адміністративних протоколів та 6 адмінстягнень з накладенням штрафу – результати виборчого процесу на Тернопільщині за даними прес-служби прокуратури

На думку прокурора Тернопільської області Геннадія Мовчана, «на Тернопільщині вибори пройшли спокійно та в рамках чинного законодавства як під час виборчого процесу, так і після його завершення».

Офіційно, за час виборчих перегонів, від 30 липня 2012, до органів прокуратури області надійшло 39 скарг про порушення виборчого законодавства. З них 35 розглянутих звернень були направлені за належністю до органів внутрішніх справ та окружних виборчих комісій.

Більшість звернень фіксували органи МВС. Так, за цей же період надійшло 45 заяв і повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства та 83-и інформації про такі порушення.

Водночас, як повідомляє прес-служба обласної прокуратури, мова в цих випадках йде про незначні інциденти. Як наслідок, за результатами проведених перевірок, працівники міліції склали 16 адміністративних протоколів, з них вісім - за порушення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації, які перебувають на розгляді в судах.

«Правоохоронці також скерували на розгляд суду сім протоколів, складених щодо порушників виборчого законодавства за виготовлення або розповсюдження ними друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж та інформацію про осіб, відповідальних за випуск. На даний час судами винесено рішення за шістьма матеріалами. На кожного правопорушника накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу», - інформує прес-служба.

Серед дрібних порушень, які відбулися безпосередньо в день голосування, обласна прокуратура відзначила інцидент на Теребовлянщині, коли нетверезий виборець мав намір винести й знищити протокол. А також випадок у Тернопільському районі, коли на одній із дільниць виявили авторучку із чорнилом, що зникало через деякий час після написання.

Також прес-служба обласної прокуратури подала інформацію про кількість виборців, яких включили в список виборців на підставі рішення суду. Таких виявилося на всю область 44 особи. Ще один виборець отримав право голосувати за закордонним паспортом.

За коментарями звертайтесь:
Святослав Липовецький,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Тернопільській області
[email protected], 097 548 34 08