Вибори в Сумській області пройшли більш-менш спокійно. І це твердження є справедливим не лише відносно дня голосування, але й передвиборного періоду. А після виборів на Сумщині взагалі настало затишшя – про нещодавні події свідчила хіба що політична реклама, яку комунальні служби як обласного центру, так й інших населених пунктів не прибрали й через тиждень після самого дня голосування.

Найбільш характерні для Сумщини порушення

Як і в цілому по Україні, в Сумській області напередодні виборів адміністративний ресурс буяв пишним цвітом. Зазвичай він виражався у тому, що високопосадовці супроводжували, а подекуди буквально за руку водили за собою певних кандидатів у народні депутати. Вони разом відкривали якісь об’єкти, вручали шкільні автобуси, куплені за кошти платників податків, красувалися на різноманітних святкових заходах, разом слухали скарги людей та обіцяли все виправити.

Високопосадовці супроводжували, а подекуди буквально за руку водили за собою певних кандидатів у народні депутати

На другому місці за кількістю порушень знаходиться підкуп виборців. Зазвичай підкуповували мажоритарні кандидати й намагалися купувати виборців оптом через свої благодійні фонди, які активізували свою роботу якраз перед виборами. Вони, наприклад, встановлювали дитячі майданчики, проводили конкурси краси в селах та невеликих містечках, дарували шкільні автобуси, оргтехніку в школи та сільські клуби, ставали спонсорами спортивних змагань чи днів міст і сіл свого виборчого округу.

Третє місце займає перешкоджання політичній діяльності. Основний прояв: не допущення певних, здебільшого опозиційних кандидатів та самовисуванців, до виступів перед громадою, створення перепон у спілкуванні з людьми.

Чим ближче було до дня виборів, тим більше ставало чорного піару. Цікаво, що перша листівка чорного піару з’явилася на окрузі №158 (центр місто Білопілля, входить значна частина міста Суми) ще у липні. Цей округ довгий час тримав першість серед поширення чорного піару, але в останній тиждень напередодні 28 жовтня таки поступився сусідньому округу №157 (центр місто Суми).

Цікаво, що деякі округи чорний піар у вигляді листівок з наклепницьким змістом обійшов стороною, наприклад, округ №161, де їх не було зареєстровано жодної. В окрузі №159 в Глухові розповсюджувалася лише одна листівка «Чому не можна голосувати за Андрія Деркача» (кандидат від Партії регіонів), але не масово.

Показово, що в кінцевому підсумку для багатьох порушників все закінчилося не дуже вдало. Результати голосування дуже промовисто показали, що для виборців головне не матеріальні блага чи факт лояльності чиновника до кандидата, а його політичне забарвлення та приналежність до тієї чи іншої політичної сили.

Якщо на окрузі №159 за партійними списками перемогу отримала Партія регіонів, то цілком закономірною виглядає й перемога кандидата від Партії регіонів Андрія Деркача.

Так само як і на окрузі №162 логічною, хоча й несподіваною, є перемога опозиційної кандидатки Ірини Купрейчик. Люди були схильні голосувати за будь-якого не провладного кандидата, навіть якщо про його існування вони почули лише кілька місяців тому. Та ж сама закономірність не дала перемогти й досить популярному й опозиційно налаштованому міському голові Тростянця Юрію Бові, який балотувався від політичної партії «Україна – Вперед!», але посів лише третє місце.

Неймовірна передвиборна щедрість не допомогла кандидату від Партії регіонів по округу  №158 Олександру Костенку перемогти опозиційного самовисуванця Олександра Волкова. Останній теж був досить щедрим, але головним у його кампанії все ж був бренд «Юлія Тимошенко» та гасло «Юлі волю!».

Але найбільш показовою поразкою кандидата, що зробив ставку на передвиборну благодійність, стало друге місце Олександра Саєнка (Партія регіонів, округ №161). Він розгорнув неймовірну передвиборну активність, за нього агітував голова Сумської обласної державної адміністрації Юрій Чмирь, агітували чиновники місцевих рівнів та навіть єпископ Сумський і Охтирський Української Православної Церкви (Московського патріархату) Євлогій, сам кандидат активно дарував солодощі, був присутнім чи не на всіх значущих подіях, зустрічався з людьми, але не переміг.

День виборів

У день виборів на Сумщині було досить спокійно. Незважаючи на шквал тривожних повідомлень, серйозних порушень було не так вже й багато, й часто вони нагадували кроки відчаю, ніж якусь продуману стратегію спотворення волевиявлення.

Громадянська мережа ОПОРА мала спостерігачів на всіх дільницях на окрузі №157, що дало можливість відстежити як проходило голосування в значній частині міста Суми. Та й змагання було досить гострим: останні 10 днів перед голосуванням обласний центр заполонив чорний піар проти опозиційного кандидата Олега Медуниці, в штабі його найближчого конкурента само висуванця Анатолія Єпіфанова заявили, що не мають жодного відношення до цього й припустили, що це справа рук самого опозиціонера, щоб привернути до себе увагу. А 26 жовтня ознаменувалося скандалами навколо затримання розповсюджувачів чорного піару проти обох кандидатів.

Містом ширилися чутки про можливі технології маніпуляцій результатами волевиявлення і про те, що начебто спеціальні люди вже вчать інших спеціальних людей фальсифікувати вибори в Сумах та області. Чутки так і залишилися чутками, адже спроби перевірити цю інформацію успіху не мали через надто суперечливу інформацію, що надходила з різних джерел.

Найбільш тривожною тенденцією дня виборів стало намагання штабів Партії регіонів та самовисуванця по округу №157 Анатолія Єпіфанова мобілізувати своїх виборців. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували три різні способи.

Перший: на багатьох дільницях у членів комісій, які видавали бюлетені, були додаткові списки невеликого формату. Вони звіряли ці списки із списками виборців.

Другий: невідомі люди обдзвонювали виборців також за списками та запитували чи прийдуть ті голосувати.

Третій: наприкінці дня голосування виборців обдзвонювала жінка, яка представлялася працівницею штабу Анатолія Єпіфанова та нагадувала, що треба прийти і проголосувати.

Така мобілізація людей в день виборів може бути завершальним етапом процесу підкупу виборців. Можна з упевненістю твердити, що штаби мали значну базу персональних даних виборців, а також були впевнені, що ці люди проголосують за їх політичну силу та кандидата. Навряд чи треба було б про це нагадувати членам своєї партії, а ось людям, котрі напередодні отримали якісь матеріальні блага – цілком ймовірно.

Після виборів

На Сумщині на диво швидко й майже без скандалів закінчився підрахунок голосів. Так, були сигнали про спроби заповнювати протоколи прямо в приміщенні окружної виборчої комісії, але спостерігачі, які їх фіксували, свідчили, що це траплялося не через спроби сфальшувати результати, а через непрофесійність членів дільничних виборчих комісій.

Тривожна інформація 29 жовтня надходила з міста Ромни з ОВК 161, де більш ніж третину протоколів повертали на уточнення. Ситуацію відстежував спостерігач ОПОРИ, який також фіксував спроби переписувати протоколи, але в них дійсно були технічні помилки. Тому про масові фальсифікації, що могли б вплинути на результати волевиявлення, говорити не можна.

Показово, що голова Сумської обласної державної адміністрації Юрій Чмирь вже 29 жовтня на прес-конференції оголосив попередні результати, згідно з якими перемогу на багатьох мажоритарних округах здобули опозиційні кандидати, також опозиція перемогла на п’яти із шести округів за партійними списками.

Переможені змирилися з поразкою, переможці святкують, хоча ЦВК поки що не поспішає оголошувати результати по Сумщині. Станом на 8 листопада офіційно визнана перемога лише мажоритарного кандидата по округу №157 Олега Медуниці. Але, зважаючи на значний відрив переможців та відсутність гучних скандалів під час підрахунку голосів та роботи окружних виборчих комісій, можна майже із стовідсотковою впевненістю твердити, що результати вже остаточні.

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90;
 
Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.