Голова ОВК№43 від ВО “Батьківщина” Дарина Майєр в ексклюзивному інтерв’ю розповіла про перебіг виборів в цьому окрузі. Пані Майєр зайняла цю посаду за два тижні до дня виборів, то ж підтягувала хвости за попередніми колегами “в авральному режимі”

За словами голови окружної комісії, вибори в окрузі пройшли більш-менш нормально. “Явка 53,7% це не низька, а реальна цифра. Ми не запускали механізмів підвищення явки. Справа в тому, що 90% населення, яке ходить на вибори це пенсіонери, тому, по суті,  саме такий розподіл голосів — реальний. Звісно, були випадки фальсифікації та порушень, але вони мізерні, то ж не можна сказати, що це якось кардинально вплинуло на результат”, - зазначає Дарина.

Повний відео-варіант інтерв’ю дивіться тут: http://youtu.be/z_E_MRjH0A4

Проте, вона також критикує деяку частину роботи своєї окружної комісії та ЦВК. “Було багато дрібних технічних порушень з секьюр-паками, проте окружна комісія майже в усіх випадках не голосувала за перерахунок на тих дільницях. За перерахунок проголосували лише на одній дільниці №141918, де вже зовсім явно була порушена пряма норма закону — пошкоджена упаковка.  Насправді ж перерахунок треба було призначати не менше, ніж у 30% випадків. Проте ОВК приймала протилежні рішення, - скаржиться пані Майєр. - По двох дільницях були найбільш скандальні питання через відсутність конкуренції провладних та опозиційних сил у складі комісії №141810 та пакування протоколів членами комісії №141909 просто в холі ОВК. Проте члени окружної комісії рішенням більшості також не відправили їх на перерахунок. Я і ще троє людей подали окрему думку щодо цих двох випадків до ЦВК, проте Київ ця ситуація не обурила й вони зробили вигляд, ніби окремих думок навіть не було”, - наголошує Дарина Майєр.

Серед найпоширеніших порушень на дільницях у день виборів голова ОВК зазначає такі:

- неповний набір на деяких дільницях інформаційних плакатів про всі політичні партії та кандидатів;

- помилки технічного характеру через упевненість членів комісій, що якщо вони мають досвід роботи на виборах попередніх років, то нове законодавство читати не обов’язково;

- неправильне проставлення позначки “Вибув” навпроти партії “Українська платформа “Собор”;

- конфлікти кандидата-мажоритарника від ВО “Батьківщина” Миколи Кутепова з деякими дільничними комісіями, що призводили навіть до заборони його перебування на дільниці.

До округу №43 входять Ленінський та частина Кіровського й Куйбишевського районів Донецька. Кількість виборців, внесених до списку виборців, на момент закінчення голосування становить 155 343 особи, а кількість виборців, які отримали бюлетені — 83 480 людей. Тобто, явка виборців склала 53,73%. Зрештою, з результатом 60,54% перемогу в багатомандатному окрузі здобула Партія регіонів , а в одномандатному -  кандидат від цієї ж партії Валентин Ландик з показником 50,87%.