На відміну від інших областей, в яких до сих пір рахують голоси, Запорізька область це зробила в перший день. Регіон не тільки здивував однією з найбільших явок в Україні, а й не «прогримів» гучними порушеннями.

Як сказав наступного дня на фінальній прес-конференції координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Арабаджиєв «Позитивна тенденція цих виборів – відсутність бажання зірвати вибори навіть у тих, хто програє. Для мене особисто, це – серйозний показник розвитку демократії та громадянського суспільства в Запоріжжі. Все проходило в темі здорової конкуренції, не дивлячись на пристрасті напередодні виборів», - зазначив Арабаджиєв.

Така «синьо-червона» колористика країни цілком очевидна: більшість мешканців регіону – російськомовні,  тож їм більше до вподоби ідеологія ПР так КПУ

ОПОРА не зафіксувала грубих порушень в Запорізькій області, про що говорять повідомлення спостерігачів мережі. Одним з найбільш серйозних було те, що на дільниці № 231001 виборчого округу № 76 помилково виборцям видали 400 бюлетенів без позначки «Вибув» навпроти партії «Собор», яка знялась з реєстрації напередодні виборів. Зазначимо, що шляхом ЗМІ працівники ОПОРИ дізнавались про нібито підвіз або соцопитування за гроші однієї з партій,  спостерігачі терміново виїжджали на місце подій, але інформація не підтверджувалась. На відміну від інших ЗМІ Громадянська мережа ОПОРА дуже ретельно перевіряла всі факти, тому в стрічку новин йшли тільки начисто перевірені порушення.

Результати виборів в Запорізькій області особливо нікого не здивували, адже прогнози збулись. і ПР набрала більшість голосів, КПУ посіла почесне друге місце, як і на попередніх виборах. Така «синьо-червона» колористика країни цілком очевидна: більшість мешканців регіону – російськомовні,  тож їм більше до вподоби ідеологія ПР так КПУ,  до того ж сотні тисяч запоріжців працюють на підприємствах, власниками яких є представники ПР, тому вони їх підтримують «і серцем, і душею», що називається. Незважаючи на яскраво виражену перемогу в Запорізькій області Партії регіонів (40,95 %), як по одномандатному округу, так і «мажоритарці», значну кількість голосів набрали «УДАР» та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 12, 40 та 14, 93 % відповідно.

За коментарями звертайтесь:
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Запорізькій області
066 740 42 36
 
Катерина Коротченко,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
Запорізьке представництво
050 5006577
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.