Програвши парламентські вибори на Хмельниччині за партійними списками, партія влади також не привела до Верховної Ради жодного мажоритарника, який би не зрікався Партії регіонів під час виборчої кампанії. Удвічі менше голосів, ніж у ВО «Батьківщина» та у три з половиною менше від разом узятих «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи» – це статистика, котра ставить під сумнів вмотивованість зосередження керівних важелів областю в руках регіоналів

Втішає голову Хмельницької облдержадміністрації лише позитивна динаміка. «Я задоволений результатом, адже вперше на Хмельниччині за Партію регіонів проголосувало 120 тисяч людей. Це найкращий результат серед західних областей», – порівняв Василь Ядуха цьогорічну статистику з попередніми виборчими кампаніями та із сусідніми адмінодиницями країни. Щоправда, головний регіонал області «своїх» 18,7 відсотка чомусь більше цінує за 20,8 відсотка електоральної підтримки ПР по Чернівецькій області та «своїх» 120 тисяч голосів за 144 тисячі у Закарпатті.

Втім, у регіоні, де партія налічує близько тридцяти тисяч членів, казати про задоволення таким успіхом – все одно, що погоджуватися на роль «диванної» партії (мовляв: проголосували за неї члени родин партійців). Тому разом із обговоренням результатів виборів говорять і про тих, хто має відповісти за провал на виборах. Крім голови Хмельницької райдержадміністрації Віктора Коліщака, який балотувався до українського парламенту в одномандатному виборчому окрузі №188 (http://www.cvk.gov.ua/vnd2012/wp024pt001f01=900pid100=68pf7331=188.html), говорять і про голову Красилівської РДА Петра Арсенюка та про очільницю Ізяславської РДА Тетяну Власюк. До речі, ці два райони складають половину виборчого округу №189 (http://www.cvk.gov.ua/vnd2012/wp024pt001f01=900pid100=68pf7331=189.html), відомого гострим протистоянням при подачі й опрацюванні протоколів у ОВК.

Якщо кандидат у депутати Коліщак відверто конфронтує з обласним керівництвом, а напередодні 28 жовтня публічно закидав йому адміністративний тиск і підготовку фальсифікацій, то розмови стосовно двох інших заступник губернатора Лілія Бернадська називає провокацією. Слідом за ними з подачі прес-служби обласної організації ВО «Свобода» поширено інформацію про панічну поведінку Петра Арсенюка: «Паніку голови Красилівської РДА викликав факт обробки усіх 100% протоколів з мокрими печатками в окрузі №189 і перемога в окрузі свободівця Ігоря Сабія. На нараді чиновник у грубій формі вимагав від сільських голів надати пояснення, чому вони не забезпечили перемогу кандидата від Партії регіонів».

"Вимагаючи від правоохоронних органів дати оцінку фактам тиску голови РДА на сільських голів, «Свобода» не бажає визнавати тиском на окружну комісію своїх дій, коли до Красилова приїхала група підтримки з Тернополя, Львова, Івано-Франківська, - зауважила кандидат у народні депутати за списком ПР Лілія Бернадська. – Членам ОВК відверто погрожували, і рішення комісії відмовити Віталію Олуйку в перерахунку бюлетенів із дев’яти нетішинських дільниць, які транспортувалися до Красилова близько сорока годин, напевно умотивоване тиском.

Втім, на законній перемозі свободівця Ігоря Сабія над регіоналом Віталієм Олуйком наполягає, до прикладу, й член Народної Партії Василь Шуляк, який посів четверте місце у виборчих перегонах на цьому окрузі. Його виборчий штаб охопив спостереженням всі 293 виборчі дільниці округу. Не маючи підстав відстоювати свою перемогу, колишній депутат Верховної Ради СРСР мотивує свій післявиборчий неспокій бажанням протистояти зухвалому перекручуванню реального волевиявлення. «Я можу говорити про безсумнівну перемогу Ігоря Сабія, - сказав він на прес-конференції у Хмельницькому. – Ми отримали протоколи з мокрими печатками із усіх дільниць, і підрахунок показав, що абсолютну більшість голосів набрав Ігор Михайлович». Різниця між ним та Віталієм Олуйком у 743 голоси приблизно відповідає числу, виведеному за підрахунком у виборчих штабах протягом першої ночі після дня голосування.

А гучні акції, організовані ВО «Свобода», лідер обласної організації Ігор Сабій мотивував просто: «Ми захищаємо кожен голос виборця. Уже не про те ідеться, хто буде депутатом Верховної Ради – Сабій чи Олуйко. Людям треба повернути віру в те, що від них щось залежить». Зрештою й теперішній регіонал і колишній член Народної Партії Віталій Олуйко змирився з тим, що його 17 766 голосів не вистачає для того, аби вдруге отримати мандат народного депутата й оприлюднив заяву. «Дуже жаль, що в Україну прийшли часи, коли перемогу здобувають будь-якими методами, керуючись принципом «переможця не судять», - викладає переможений свої мотиви. – Отримати депутатський мандат ціною крові не хочу».