Спостерігачі ОПОРИ, отримавши копії протоколів про встановлення підсумків голосування в округах Волинської області, виявили неточності.

Як відомо, кожна окружна виборча комісія повинна скласти два протоколи з підсумками голосування: протокол про підсумки голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та протокол про підсумки голосування в одномандатному окрузі. Це два окремих юридичних документи, які фактично між собою нічим не пов’язані.

Але в обох протоколах є два пункти, які за кількісними показниками повинні збігатися - це загальна кількість виборців, внесених до списків виборців на виборчих дільницях одномандатного округу (п. 6 в протоколах ОВК) та кількість виборців, внесених до витягів із списку виборців на виборчих дільницях одномандатного округу (п. 7 в протоколах ОВК). Однаковими ці цифри повинні бути через те, що вони визначаються за даними одного уточненого списку виборців та витягу з нього з кожної ДВК. Неспівпадіння цих цифр з обох протоколів є підставою для ЦВК відправити протоколи на уточнення.

Так, за даними протоколу про голосування по одномандатному округу№ 23 в списках виборців було 159 338 осіб, а за даними протоколу про голосування по багатомандатному округу – 159 439 осіб. Це при тому, що ці дві цифри беруться з одного списку виборців!!! Разом з тим, кількість виборців, які були включені у витяг зі списку виборців в обох протоколах співпала – 5 104.

Такі ж помилки мають місце в протоколах й інших окружних виборчих комісій. Наприклад,  в виборчому окрузі № 19 кількість виборців за протоколом про голосування в одномандатному окрузі становить 144 611, а за протоколом про голосування в багатомандатному окрузі –144 711. Тобто знову є неспівпадіння цифр. До слова, кількість виборців, включених у витяг зі списку виборців в обох протоколах, рівна і становила 4 857 осіб.

Найбільше неточностей в протоколах ОВК № 22. Якщо за протоколом про підсумки голосування в одномандатному окрузі в Луцьку було 158 871 виборців, то за даними протоколу про підсумки голосування в багатомандатному окрузі виборців серед лучан було значно менше – лише 158 109. Є неспівпадіння і щодо кількості виборців, які голосували не в приміщенні для голосування: по першому протоколу (одномандатному) таких виборців 1 416, натомість по другому (багатомандатному) – аж 1 438, що є неможливим.

Кількість виборців, внесених до списків виборців на виборчих дільницях одномандатного округу (п. 6 в протоколах ОВК)

Округ

Одномандатний округ

Загальнодержавний округ

19

144 611

144711

22

158871

158109

23

159338

159439

Кількість виборців, внесених до витягів із списку виборців на виборчих дільницях одномандатного округу (п. 7 в протоколах ОВК)

Округ

Одномандатний округ

Загальнодержавний округ

19

4857

4857

22

1416

1438

23

5104

5104

Про неточності в протоколах ОВК № 21 ми вже неодноразово писали раніше.

Тобто в протоколах окружних виборчих комісій про підсумки голосування є неточності, через які ЦВК буде повертати їх на уточнення. Власне це і трапилось з ОВК № 23. Ця окружна комісія ще минулого тижня першою із волинських комісій здала свої протоколи в ЦВК, однак вчора ОВК повідомили про необхідність складення протоколу з позначкою «Уточнений». Причиною стало саме неспівпадіння кількості виборців в списку виборців з обох протоколів. Припускаємо, що аналогічні повідомлення отримали й інші окружні виборчі комісії, які зараз повинні скласти уточнені протоколи.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.