Після подій в ніч прийому протоколів від ДВК Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» подало позов на дії окружної виборчої комісії округу №173. В позивній заяві представник політичної партії прохала визнати рішення цього окружкому щодо прийняття документів дільничних виборчих комісій таким, що порушує чинне законодавство та зобов’язати ОВК здійснити повторний перерахунок голосів. Доказами в цій судовій справі мали стати свідчення офіційного спостерігача ОПОРИ в 173 окрузі та відзняті ним фото та відеоматеріали

29 жовтня, під час нічного засідання окружної комісії 173 ВО, уповноважена особа політичної партії ВО «Батьківщина» Катерина Артюх запропонувала перевіряти комплектність усіх боксів, в яких привозили виборчу документацію від дільниць до окружкомів. Пропозиція членами ОВК підтримана не була, посилаючись на відсутність зауважень щодо цілісності пакування боксів.

Пошкоджена пломба

Такі дії окружної комісії стали основою судового позову. За словами Катерини Артюх, ці події суперечать частині 5 статті 94 ЗУ «Про вибори народних депутатів України». В нормі йдеться про те, що під час прийняття документів від ДВК окружкоми повинні перевіряти комплектність документів та цілісність упаковки усіх пакетів з виборчими документами.

Цей Закон надає право кожному члену комісії оглянути пакети з документами. Як зазначає спостерігач ОПОРИ, який був присутнім під час засідання, жоден з членів комісії цією можливістю не скористався.

Через постійні технічні перерви розгляд судової справи затягнувся на два дні. 31 жовтня їх було чотири, а 1 листопада — дві.

І хоча спостерігач ОПОРИ Олена Українець була залучена до судового процесу як свідок, свідчити їй на засіданні не довелося. Суд не вважав за потрібне викликати свідків. Та до справи долучив деякі фото та відеодокази, відзняті спостерігачем ОПОРИ. На них зафіксовані пошкоджені пломби (ДВК №631338), пакування боксів з документацією у приміщенні ОВК (ДВК №631659 та 631660).

В результаті Харківський окружний адміністративний суд постановив відмовити позивачу у задоволенні його позову. Бо, по-перше, надані фото та відеодокази не підтверджують суті доводів у позивній заяві. Тобто, суду не надали жодних доказів відносно того, що під час прийому окружкомом виборчих документів від ДВК комплектність та цілісність пакування усіх боксів дійсно не перевірялася.

По-друге, під час засідання сторони не заперечували щодо пакування боксів з виборчою документацією. В тому числі, не надходило зауважень щодо оформлень коробок і від члена ОВК від ВО “Батьківщина” на момент прийняття документів від ДВК.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.