28 жовтня кандидат у народні депутати від СПУ Анатолій Середа у приміщенні 170 ОВК повідомив про побиття своєї довіреної особи Миколи Товстяка. Інцидент, за його словами, відбувся поблизу Харківської ЗОШ №64, в приміщенні якої в день голосування розташовувалася виборча дільниця 631441

При спілкуванні зі спостерігачем ОПОРИ Анатолій Середа сказав, що його довірена особа контролювала у школі №64 процес голосування. На виході із закладу, як розповів кандидат в народні депутати, троє невідомих із поголеними головами побили Миколу Товстяка, зламавши йому при цьому руку. Окрім фізичної шкоди, за заявою Анатолія Середи, було завдано і матеріальну: із автомобіля довіреної особи тими ж невідомими було знято номерні знаки.

28 жовтня голова окружкому 170 округу Олег Бондаренко розповів спостерігачу ОПОРИ таке: телефоном голова ДВК №631441 повідомив, що Микола Товстяк намагався зірвати пломбу з виборчої скриньки. Під час його дій запросили міліціонера, який проводив довірену особу з території дільниці.

Також Олег Бондаренко додав, що жодної скарги до ОВК кандидат в народні депутати Анатолій Середа не подав. Мета візиту кандидата 28 жовтня ні голові, ні секретареві ОВК ВО №170, за їх словами, невідома.

Історія мала продовження вже 30 жовтня. На засіданні окружної комісії ВО №170 близько 17:00 з’явився Микола Товстяк, довірена особа кандидата в народні депутати від Соціалістичної партії України Анатолія Середи. На власні очі спостерігач ОПОРИ переконався, що обидві руки Миколи Товстяка неушкоджені. За темними окулярами, які довірена особа знімати навідріз відмовився, синців видно не було. Ніяких ушкоджень на обличчі Миколи Товстяка спостерігач ОПОРИ також не помітив.

На засіданні Микола Товстяк гучно для всіх присутніх розповів, що 28 жовтня біля Харківської ЗОШ №64 його спочатку вдарили лівою ногою в обличчя. Так його було збито наповал на землю. Після цього,за словами довіреної особи, його продовжили бити руками і ногами.

Щодо інциденту із пломбами на дільниці №631441 Микола Товстяк розповів, що як тільки нахилився ближче до скриньки для перевірки цілісності пломб, як член ДВК почала кричати, що пломби зривають і перешкоджають виборчому процесу. Через це, за словами Миколи Товстяка, його і видалили з дільниці.

Тут же під час засідання Микола Товстяк склав заяву до ОВК. У ній, як переконався спостерігач ОПОРИ, було неправильно написано округ: замість 170 ВО було написано 173. При зверненні на це уваги довіреної особи він просто виправив число ручкою.

31 жовтня довірена особа кандидата в нардепи від Соцпартії України Анатолія Середи Микола Товстяк знову з’явився у залі засідань ОВК ВО №170. З-поміж питань, які він задавав присутнім, було і питання про те, хто буде брати копії протоколів, і чи має він, довірена особа, право взяти їх. Коли представник ОПОРИ сказав, що має намір підписати перший примірник протоколів, і взяти собі їх копії, Микола Товстяк заявив, що буде оскаржувати такі дії. Однак, він пішов із зали засідань ОВК ВО №170, так і не дочекавшись, коли протоколи буде підписано і бажаючі, які мають на це право, отримають їх копії.

Харків

Заява

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.