Місцезнаходження бюлетенів 185-го виборчого округу невідоме! Члени 185-ї ОВК стверджують, що вже передали їх до архіву, проте жодних підтверджуючих документів про це не мають

“ПІСЛЯ ОФІЦІЙНОГО ОПРИЛЮДНЕННЯ результатів виборів народних депутатів України (далі – вибори депутатів) окружні виборчі комісії передають виборчу та іншу документацію до архівних установ...”, зазначено у Порядку передачі окружними виборчими комісіями з виборів народних депутатів України виборчої та іншої документації  на зберігання до архівних установ, визначеному постановою Центральної виборчої комісії від 12 березня 2012 року №46.

Наразі, місцезнаходження бюлетенів 185-го виборчого округу визначити неможливо. Члени 185 ОВК стверджують, що вже передали їх до архіву, проте жодних підтверджуючих документів про це не мають. Спостерігач ОПОРИ роз’яснив комісії процедуру передачі виборчої документації  до архівних установ та вказав на законодавчу базу, яка регламентує цю процедуру, але члени ОВК все одно відмовляються виконувати постанову ЦВК. Зберігати бюлетені законним чином вони не збираються. Зубатова Світлана Федорівна (член 185 ОВК) на цитування постанови відповіла так: “То там де угодно хай пишуть. З двох зол вибирай менше... Ми вибрали для себе зберігання де надійно...”. При неодноразовій вказівці на постанову члени ОВК продовжують стверджувати що: “Нічого там не написано!”.

Крім того, постановою ЦВК визнатено чітку процедуру передачі виборчої документації в архів і ряд документів, якими це супроводжується, у 10-ти Додатках! 185-та ОВК, передала, за словами її членів, бюлетені в архів без жодного документування цього поцесу.

Працівники Каховського районного архіву в свою чергу стверджують, що “Мы еще не приняли эту документацию…”.

Офіційними спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА складено акт про порушення. Найближчим часом скарга на незаконні дії 185-ї ОВК буде подана до Центральної виборчої комісії.

Відповідальність за збереження виборчої документації до передачі її на архівне зберігання покладається на голову (заступника голови) і секретаря відповідної дільничної та окружної виборчої комісії.

Така поведінка членів виборчої комісії може свідчити про приховування виборчих бюлетенів, що є складом злочину, передбаченого ст. 158 Кримінального кодексу України, за який передбачено кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 3 400 грн до 6 800 грн, або обмеження волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років. Якщо ж виявиться, що такі дії призведуть до неможливості визначити волевиявлення виборців винним може загрожувати штраф від 6 800 грн до 11 900 грн, або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.  

За коментарями звертайтесь:
Родіон Банар,
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Херсонській області