1 листопада окружна виборча комісія № 143 завершила підрахунок голосів на виборах до Верховної Ради України, затвердивши остаточний протокол

За остаточними даними, явка виборців у 143 окрузі склала 46%, що приблизно на 12% нижче, ніж в цілому по країні. Із 145 тис. виборців, внесених до списків на виборчих дільницях, проголосувало трохи більше 66 тис. чол. З них 2 тис. 810 виборців проголосувало на дому, решта - на виборчих дільницях.

143 округ віддав перевагу Партії регіонів, яка набрала 42,13% голосів і кандидату в народні депутати від Партії регіонів Юрію Круку - 23,76%.

Згідно з протоколом найбільшу кількість голосів набрав по округу Юрій Крук та Партія регіонів. На пропозицію голови окружної комісії Олександра Чебан-Лянки всім присутнім у залі кандидатам підписати підсумковий протокол, відгукнувся лише один кандидат - Юрій Крук і тому отримав свій заслужений пам'ятний примірник протоколу. Слід зазначити, що в окружній за весь час виборчого процесу кандидат з'явився вперше.

Юрій Крук, як порядний кандидат, звичайно ж, сказав слова подяки всім членам комісії за колосальну підготовку і проведення виборів, ну і, звичайно ж, підведення його підсумків.

Кандидат підкреслив, що вибори пройшли виключно в законодавчому полі, а його тепер чекає багато роботи з втілення задуманих планів у життя.

Відзначимо, що ці вибори стали рекордними за кількістю бюлетенів, визнаних недійсними. Не знайшовши звичного рядка «Проти всіх», виборці 143 округу зіпсували 2 тис. 842 бюлетеня з прізвищами кандидатів у депутати і 2 тис. 143 зі списком партій, що балотуються до Верховної Ради.

Разом з тим, не всі кандидати погодились із такими результатами. Так, кандидат в народні депутати по 143 округу Ігор Пастух навіть провів прес-конференцію, на якій розповів про зафіксовані його штабом фальсифікації під час виборів, а також озвучив свої плани.

Найбільше фальсифікацій, за словами кандидата, було в Рені та Ренійському районі. Так, на в'їзді в Ізмаїл з боку Одеси були помічені сім автобусів з людьми, що викликало підозру у спостерігачів кандидата і, як виявилося, не дарма. О 7:00 ранку на вулицях Ізмаїла були справжні перегони. У результаті вже о 8:30 міліція затримала чотири автобуси, де знаходилося 150 чоловік, яких везли агітувати в один з населених пунктів.

Згадав Ігор Пастух також і про злощасний будинок-фантом, а саме кінотеатр «Перемога» за адресою пр-т Суворова, 29, в якому цього року було прописано більше чотирьохсот осіб без певного місця проживання. Нагадаємо, цей факт не давав спокою багатьом політичним силам, які брали участь у виборчих перегонах.

Можливо, така активність кандидата посилилася після того, як за результатами підрахунку голосів він виявився лідером №1 в місті Ізмаїл, що дало йому підстави для припущення, що і в окрузі він міг стати першим, якби не фальсифікації.

Кандидат розповів, що саме в Рені було зафіксовано найбільше фальсифікацій, адже самі ренійці, за словами Ігоря Пастуха, давно змінили своє ставлення до Юрія Крука. І тоді, як може бути так, що лідером по Рені та Ренійському району став саме він?, - запитував кандидат.

Представники штабу Ігоря Пастуха розповіли, що в с. Озерне Ізмаїльського району в день голосування вимкнули світло з п'ятої до шостої вечора. Але процес голосування не дивлячись на це продовжився і ось що цікаво - до моменту виключення світла на дільниці проголосувало 220 осіб, а після того як світло включили ця цифра досягла 470. Як за одну годину змогла проголосувати така ж кількість виборців, що й за увесь день для штабу кандидата залишається не ясним. Цікаво, що активність виборців підвищилася саме у вечірній час, що здалося кандидату також дивним. Закцентував увагу кандидат і на тому факті, що Ізмаїльській міській лікарні, яка стала спецділянкою для 151 хворого, було видано аж 954 бюлетня.

Підводячи підсумки прес-конференції Ігор Пастух повідомив, що хоче опротестувати результати виборів на 143 окрузі і не дозволити тим самим вкрасти голоси народу.

Таким чином, не зважаючи на те, що результати виборів вже оголошені, говорити про закінчення виборчого процесу дещо зарано...

Jurij_Kruk_v_143_OVK

 


Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.


У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.