У 121 виборчому окрузі, що на Львівщині, офіційні спостерігачі та уповноважені особи від суб’єктів виборчого процесу – ВО «Свобода» й ОО «Батьківщина», – запобігли спробі фальсифікації виборів на користь Партії регіонів у загальнодержавному виборчому округу

Причиною для вимоги перевірки відповідності даних протоколів усіх дільничних виборчих комісій округу з інформацією, внесеною на сайт ЦВК, стало виявлення невідповідності даних з кількох виборчих дільниць, оприлюднених на сайті Центрвиборчкому, із даними протоколів з мокрою печаткою, які отримали спостерігачі після підрахунку голосів.

За результатами звірки виборчих протоколів було виявлено фальсифікацію на користь Партії регіонів у 44 протоколах із 143 виборчих дільниць округу. Адмінпрацівник ОВК, що вносив дані на сайт ЦВК, будучи в змові з кількома членами ОВК, додавав Партії регіонів кілька голосів (здебільшого від 2-5 до 15-20 голосів з дільниці). Після проведеної перевірки, дані на сайті ЦВК виправили відповідно до протоколів дільничних виборчих комісій. У результаті цього, відсоток голосів, набраних ПР у 121 окрузі зменшився приблизно з 4,4% до 4,02%.

Припускаємо, що такий метод фальсифікації використовували на більшості округів Львівщини й Західної України загалом. На перший погляд незначна кількість вкрадених голосів виборців у сумі може скласти кілька відсотків, а це декілька депутатів в Парламенті. Якщо таку схему фальсифікації застосовували на Львівщини, то можна лише догадуватися, скільки голосів виборців було вкрадено в інших областях України, особливо на сході й півдні, де перемогла Партія регіонів та її самовисуванці, які її підтримували.

Петро Чорній, довготерміновий спостерігач за парламентськими виборами від «Громадянської мережі ОПОРА у ВО №121.

Детальніше:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 44.
 
Додатково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.