За результатами виборів жоден кандидат із висунутих по одномандатних округах Хмельниччини Партією регіонів не проходить до Верховної Ради України. Це стало зрозумілим, коли уночі з вівторка на середу висуванець від ВО «Свобода» Ігор Сабій по округу № 189 з центром у Красилові на 800 голосів випередив Віталія Олуйка, висунутого партією влади

кандидати

Ще напередодні депутат обласної ради Ігор Сабій, згідно з інформацією на сайті ЦВК, займав третю позицію, відстаючи від депутата облради Віталія Олуйка на дві тисячі голосів. Це викликало занепокоєння у його прихильників та членів штабу, адже за сумою голосів у протоколах із мокрими печатками з виборчих дільниць узгоджений із Об’єднаною опозицією кандидат отримав найбільшу підтримку і випередив Віталія Олуйка на сімсот голосів. Деякі інші кандидати, чиї штаби вели паралельний підрахунок голосів за протоколами, уже привітали опозиціонера з перемогою.

До того ж, у вівторок сама ОВК запідозрила неадекватне відображення результатів на сайті ЦВК і консультувалася з Центрвиборчкомом щодо обнуління результатів. Проте голова ОВК Людмила Лукіянчук згодом пояснила: «Обнуляти систему «Вибори-2012» ЦВК не має технічної можливості. Якщо когось із суб’єктів виборчого процесу не влаштовують результати голосування, він може написати скаргу і члени ОВК перерахують конкретні протоколи».

До речі, спостерігачам упало в очі, що при введенні даних із дільничних виборчих комісій на сервер ЦВК на користь Віталія Олуйка штучно переносилися голоси від його конкурентів:

таблиця

Запідозривши комісію у фальсифікації даних і навмисному зволіканні опрацювання даних із 293 дільниць (а відсоток приймання протоколів у Красилові справді був найнижчий серед одномандатних округів області), свободівці скликали на площу перед приміщенням окружкому сотні прихильників, представників ЗМІ та громадськості. За словами очевидців, мітинг на площі та нервова напруга між представниками дільничних комісій, котрі вже другу-третю добу були на ногах, загрожували зривом роботи окружної виборчої комісії.

"Ситуацію, що склалася у Красилові можна найперше пояснити людським фактором, - повідомив на засіданні обласного прес-клубу у середу громадський діяч Руслан Білик. – Занадто складні для непідготовлених членів ДВК форми протоколів і звітів призвели до помилок у них. Як наслідок – помилки стомлених членів окружної комісії, а потім і помилки технічних працівників при введенні даних на сервер ЦВК. Знову ж, коли представники однієї з партій влаштували піар у приміщенні ОВК та на площі, а люди з дільниць мерзнуть на вулиці з бюлетенями та протоколами – це не сприяє нормальній і бездоганній роботі.".

Зрештою, із опрацюванням протоколів з Нетішина, відокремленого від території округу, відставання Ігоря Сабія зникло, він випередив основного конкурента майже на дев’ятсот голосів. Це приблизно та різниця, яку виведено за протоколами з мокрими печатками.

Втім, за словами одного з керівників виборчого штабу «Свободи» на Хмельниччині Олександра Симчишина, навіть після того, як члени ОВК №189 привітали Ігоря Сабія з перемогою, святкувати її зарано. «Оформити все до кінця не вдається, - повідомив він представнику ОПОРИ телефоном. – Десь раптово зник системний адміністратор. Нарешті його знайшли у лікарні. Голову ж окружної комісії допитують співробітники СБУ на предмет передачі фальсифікованих даних до ЦВК».

Слід сказати, що під час виборчої кампанії кандидат від ВО Свобода» мав найбільший опір з боку влади і технічних кандидатів. Мало місце розклеювання листівок із нацистською символікою, які паплюжили честь і гідність кандидата. У Білогір’ї за цим заняттям було зафіксовано мікроавтобус, знятий із маршруту в обласному центрі. На цей та інші подібні випадки не реагували райвідділи міліції, куди зверталися націоналісти.

"Влада прекрасно усвідомлює, що люди підтримають на виборах саме єдиного опозиційного кандидата, - говорив Ігор Сабій іще півтора місяця тому. - Представники чинного режиму не здатні до чесної і відкритої боротьби на виборах, а тому вдаються до застосування брудних технологій.".