29 жовтня о 14.00 в Житомирському прес-клубі за адресою майдан ім. С. П.Корольова відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРИ , на якій розповіли про результати роботи спостерігачів ОПОРИ в округах Житомирської області

Координатор  Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області розповів журналістам про роботу в день виборів та про порушення, які зафіксували спостерігачі ОПОРА в Житомирській області. Зокрема, він повідомив, що 28 жовтня в області в 44 ДВК працювали 100 спостерігачів, 6 мобільних груп та 88 короткотермінових спостерігачів. Найбільше дільниць спостерігачі ОПОРА відвідали у ОВО№64 (центр м. Коростень), найменше в ОВО№62 (м. Житомир). Представник ОПОРИ охарактеризував порушення, відслідковані спостерігачами в день голосування. Серед яких:голосування без пред’явлення документів, винос печатки за межі ДВК,недотримання норм Закону щодо таємності голосування при організації голосування на дому, намагання внести в списки виборців в день голосування без рішення суду. Також спостерігачами ОПОРА в Житомирській області було відзначено неналежний рівень підготовки членів ДВК та непристосованість деяких дільниць до голосування. Характеризуючи порушення в день виборів в ОВО№62 (м. Житомир), координатор  Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області розповів, що  на ДВК 181338,181370,181423 ,181456 спостерігачам не надавали копії протоколів. А на ДВК 181384 голова комісії по дорозі в ОВК, маючи при собі печатку, заїхала до міського виборчого штабу Партії регіонів. Щодо інших резонансних порушень : в ОВО№ 63 (центр м. Бердичів) на ДВК 180142 в с.Журбинці спостерігачами було зафіксовано підкуп виборців, ОВО№67 в селі Рачки після зауваження спостерігачів про необхідність пред’явлення паспортів при отриманні бюлетенів, їм пошкодили шини автомобіля. В цьому ж окрузі було порушення щодо таємності голосування – в селі Коростки пацієнти психоневрологічного інтернату організовано опускали бюлетені у переносну скриньку,тут не було влаштовано спеціальної дільниці.

Після завершення голосування на дільницях, порушення продовжувались. В ОВО№66 (м.Малин) голова ДВК181161 переписувала протоколи в приміщенні ДВК та мала при собі печатку, вивезену з дільниці. В кількох селах Новоград-Волинського району (ОВО№65) – ДВК 180701, 180679, 180677 близько 20.00 пропало на 10 хвилин світло.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області зазначив,що переважну кількість порушень в  день виборів у Житомирській області можна кваліфікувати як такі,що не мають значного впливу на результати голосування.

poiu

uiop
 

Довідково:

У 2012 році ОПОРА реалізовує масштабну кампанії довготермінового та короткотермінового спостереження, організовує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами у окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. В рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюють спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовує новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.