Загалом вибори в окрузі №124 відбулися спокійно. Жодних випадків чи спроб спотворити результати волевиявлення громадян не зафіксовано


Всі дільниці відкрилися вчасно. Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА було усунено спроби голосування за неналежними документами (пенсійним посвідченням, ксерокопією паспорта). Фактів вкидання бюлетенів чи підкупу виборців не зафіксовано.

Проте, зафіксовано неодноразове складання уточнених протоколів в приміщенні ОВК: жодна ДВК, яку було зобов’язано рішенням ОВК скласти уточнений протокол не здійснювала повторного перерахунку голосів і не поверталися на свою дільницю для складання протоколу. Втім, складання уточнених протоколів було пов’язане з неправильним заповненням протоколів підрахунку голосів зумовлене передусім некомпетентністю членів ДВК:

  • прочерки замість тексту "0 (нуль)";
  • плутання понять недійсний бюлетень та бюлетень, що не підлягає врахуванню;
  • неточності в написанні назв суб"єктів виборчого процесу, що мали бути внесені до протоколу підрахунку голосів;
  • невказання / вказування неправильної кількості примірників протоколів про підрахунок голосів;
  • неналежне упаковування виборчої документації.

При складанні таких уточнених протоколів фактичні дані підрахунку голосів не зазнавали змін.

Детальніше:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 44

Додатково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.