Відкриття дільниць

Інформації про невчасне відкриття дільниць немає. За інформацією міського голови Олександора Лук’янченка, усі дільниці відкрилися вчасно.

У дільничній виборчій комісії №141626 у Будьоннівському районі Донецька (приміщення школи №142, вул. Благоустрійна, 17) сталася НП — горіли бюлетені для голосування. На ранковому засіданні комісії (перед початком голосування) у голови ДВК Наталі Кофанової з сумки викрали ключі від сейфу, де зберігалися виборчі бюлетені для дільниці. Голова комісії стверджує, що після цього сейф намагались відкрити. Наразі Наталя Леонідівна повідомила, що сейф намагались відкрити пилою "Болгаркою" і через це згоріло 302 виборчих бюлетеня. Проте,   спостерігач від ДОО ВГО КВУ, який діє в межах всеукраїнського спостереження Громадянської мережі ОПОРА, зазначила, що обгоріли 31 бюлетень, але вони досі є придатними для голосування. Акт о кількості пошкоджених бюлетенів при цьому складений не був. "Уся процедура проходила з порушеннями, - розповідає спостерігач. - Після відкриття сейфу бюлетені не були перераховані, немає протоколу ранкового засідання комісії, жодні документи не підготовлені. Наразі члени комісії намагаються відібрати у голови печатку і передати її секретареві, хотіли навіть призупинити голосування. Проте голосування на дільниці триває".

Явка виборців

У 43 виборчому окрузі, на донецькій дільниці №141900 (вул.Стратонавта Українського, 79а), спостерігачів змусили рахувати виборчів вручну. Перед початком голосування офіційні спостерігачі від ДОО ВГО КВУ, що діють в межах всеукраїнського спостереження Громадянської мережі ОПОРА, представили голові комісії механічний лічильник, для того, щоб підраховувати кількість виборців. Проте, їм заборонили його використовувати під приводом того, що у законі не зазначено, що можна використовувати техніку, окрім фото та відео. Проте у законі так само немає прямої заборони використання лічильників. Зараз спостерігачі рахують вручну.

На дільниці №140577 у селі Первомайському ясинуватського району представники ДВК нарахували 530 виборців, що проголосували. Спостерігачі ж на цій дільниці за допомогою механічних лічильників нарахували 430 осіб. Подібна ситуація і на дільниці 141732 у 45 окрузі Донецька. Представники ДВК оголосили цифру у 530 людей, а за підрахунками спостерігачів дільницю відвідали лише 470 людей.

Проблеми з бюлетенями

На виборчій дільниці №141653 (ОВО №42) кількість наявних у комісії виборчих бюлетенів менша ніж кількість виборців, включених до списку виборців. По загальнодержавному округу не вистачає 19 бюлетенів, у одномандатному окрузі не вистачає 15 бюлетенів. Така сама ситуація склалася на виборчій дільниці №141494 (ОВО №51) не вистачає 13  бюлетенів.

У Дебальцевому (виборчий округ №52) на дільниці №140688 у списки виборців внесли громадянку Росії. Ця виборча дільниця розташована у Центральній міській лікарні м.Дебальцеве і обслуговує паціентів стаціонару. Там у виборчий список була внесена громадянка Російської Федерації, яка з документів має лише міграційну карту. Проте, спостегірачі помітили і попередили це порушення — комісія не дала їй проголосувати.

В окрузі №52, на дільниці 140682 у селиці Миронівка виборець проголосувала за себе, потім ще раз підійшла до члена комісії і отримала бюлетені за свою дочку. Офіційний спостерігач помітила даний факт, порушення було зупинене, бюлетень анульовано — його погасили. Навпроти підпису у списку виборців було зроблено позначку, що він не дійсний.

У Дзержинську, на виборчій дільниці №140704 (округ №52) сталось вкидання бюлетенів у одну з урн для голосування. Двоє невідомих вкинули пачку бюлетенів, роздрукованих на принтері, в одну з урн для голосування і щойно спостерігачі помітили це порушення, ці люди зникли з місця події. Комісія викликала міліцію, а також провела консультацію з ОВК. Після консультування було вирішено продовжити голосування до цієї урни, тому що вкинуті бюлетені навіть візуально відрізняються від справжніх.

Технології штучної мобілізації виборців

На Ясинуватську дільницю №141731 відбувається массове підвезення виборців на мікроавтобусах. Люди у мікроавтобусах розповідають, що ісполком попросив їх підприємства забезпечити підвіз людей на виборчі дільниці. Подібні випадки підвозу зафіксовані в окрузі №41 на донецькій дільниці №141626, маршрутки №23 підволять виборців на цю дільницю. Такі ж факти були зафіксовані в інших дільницях в окрузі №45. У Авдіївці міська влада звернулась до "меценатів" з проханням підвозити виборців. В окрузі №44 на дільницю №141947 (вул. Дунаєвського, Петровський, Кіровський райони) людей підвозять на мікроавтобусі з №65. На дільницю №141945 у 44 окрузі Донецька приїхало 3 автобуси виборців.На дільниці №141810, №141811 та №141812, які розташовані у школі №90 (Донецьк, вул.Купріна, 156) в округах №43 і №44 зафіксовано підвоз виборців. Експерти КВУ зауважують, що у цій ситуації існує небезпека агітації всередині цих автобусів.

Члени дільничної комісії на дільниці № 141567  (ОВО №51, м.Горлівка) зробили список тих, хто ще не проголосував і відправили людей пройтись по адресах виборців, щоб запросити їх на дільницю.

У ВО №53, що в місті Єнакієве, спостерігачі помітили порушення з використанням такої технології як «карусель». Чорний джип SsangYongта білий Chevrolet Lacetti були помічені біля кількох виборчих дільниць (№140841, №140855 та №140871). У кожній машині сиділо по 5 чоловіків і на кожну з дільниць вони заходили і голосували. КВУ звернулось за фактом цього порушення до прес-секретаря прокурора Донецької області.

На виборчій дільниці №141815 (ПК ім.Франка), в окрузі №44 - це Петровський та Кіровський райони Донецька зафіксували "карусель". В окрузі №44 порушення зафіксував та припинив кандидат від Партії зелених.

Погрози членам ДВК та офіційним спостерігачам

Спостерігачам від ДОО ВГО Комітет виборців України, що діють в межах всеукраїнського спостереження Громадянської мережі ОПОРА, погрожували невідомі особи на дільницях    №141812 (вул. Купріна, 156) ВО №44 та №141771 (вул. Островського, 29) ВО №41. Погрози почали лунати тоді,  коли спостерігачі помітили, що деякі виборці голосують по кілька разів. Вони звернулись до ДВК, щоб переглянути документи цих виборців, проте члени комісії їм відмовили. Після чого, незаконно, за допомогою правоохоронців, члени ДВК вивели спостерігачів із приміщення виборчої дільниці.

Офіційний спостерігач від кандидата-самовисуванця Володимира Поддубного на дільниці №140704 (ОВО №52, м.Дзержинськ) повідомив, що йому погрожували невідомі особи. Він розповів, що коли вийшов на вулицю подихати повітрям, до нього під’їхала чорна машина. З авто вийшов невідомий, який здалеку показав декілька посвідчень та почав погрожувати. Спостерігач злякався та залишив виборчу дільницю.

На виборчій дільниці №140708 (вул Свердлова, 49) кореспондент видання "Чистая правда" побачила, що голова комісії вийшла на вулицю. Журналістка пішла за нею і побачила, що жінка спілкувалась з двома хлопцями, які вийшли з чорної машини. Після цього один з них підійшов до кореспондента і попросив показати посвідчення, після чого забрав документ і розірвав його. Другий невідомий показав пачку посвідчень і сказав: "Йди та поклич спостерігачів, хай наступні виходять". Журналістка злякалась та пішла з дільниці.

Дільниця №141626 Будьоннівського району Донецька (приміщення школи № 142, вул. Благоустроєнна, 17) стала однією з найпроблемніших у місті. Крім того, що у них горіли бюлетені, бо сейф довелося відкривати «Болгаркою», не обійшлося і без інших скандалів. Голову комісії, Наталю Кофанову з самого ранку намагались відсторонити від головування. Першою причиною стали загублені ключі від сейфу. Після врегулювання цієї ситуації, тиск на Кофанову, за її словами, продовжився. «У мене вимагали віддати секретареві печатку і відсторонитися від роботи дільниці, - розповідає Кофанова. – Високих молодий чоловік у чорних окулярах, мені потім сказали, що це наче заступник голови виконкому, привселюдно заявляв, що я п’яна». Кофанову усунули від обов’язків за те, що вона «тримала печатку в кишені куртки, постійно знаходиться за межами дільниці і ходила по коридорам». Проте, Наталя Кофанова вважає, що всі ці дії спрямовані на те, щоб не дозволити їй застерігати порушення виборчого законодавства на дільниці. «Днями до мене приходив чоловік і пропонував гроші, показував на руках, тому я не вдивлялась, що там за сума, - розповідає Кофанова. – Мені пропонували у день виборів «захворіти», ще пропонували зробити ремонт. Потім все перевелось на погрози».

Факти, які можуть бути цікавими

Спостерігач від політичної партії "Батьківщина" створює конфліктні ситуації на виборчій дільниці №140674 у Дебальцевому (виборчий округ №52). Він вимагає пересувати столи комісії, шукає камери спостереження і заважає нормальній роботі комісії. Члени комісії намагаються проголосувати за вилучення його з приміщення.

У 55 окрузі Макіївки, на дільниці №142142 не допустили до роботи члена комісії від політичної партії "Батьківщина" до ранкового засідання. Мотивували тим, що вона мала посвідчення, але не склала присягу. ОВК розглянула це питання і прийняла рішення, що член комісії складає присягу і приступає до роботи.

На Донеччині на виборчій дільниці №140325 у Кураховому зняли інформаційні плакати. Члени комісії зняли плакати ще у п’ятницю, 26 жовтня. Вони пояснили це тим, що плакати - агітаційні матеріали. Тим часом плакати біля виборчих дільниць є інформаційними стендами, завдяки яким виборці мають змогу познайомитись з кандидатами та партіями.

28 жовтня, у 51 окрузі в Горлівці біля дільниці №141533 було зафіксовано факт незаконої агітації. На будівлі біля дільниці було розміщено агітаційні матеріали кандидата в народні депутати, Антипа Петра Івановича. Спостерігачи попереджували голову комісії про цей факт, але ніякої реакції не послідувало. Офіційні спостерігачі від КВУ та кандидатів склали акт про порушення та зафіксували все на камеру. Через деякий час невідома людина підбігла до агітаційних матеріалів та зірвала їх.

Біля виборчої дільниці №142210 (Макіївка, вул. Тореза, обчислювальний центр ЗВК №97) у 56 окрузі представники невідомого екзит-полу роблять опитування виборців. На бейджиках Іванових Людмили та Анни зазначалось: "Тейлор Нельсон Софрез "Україна", вони назвалися представникамит екзит-полу ТНС. Розшифрувати абревіатуру чи розповісти будь-яку інформацію про свою організацію, жінки відмовились, мотивуючи тим, що "їм сказалии не називати себе", а про результати опитування можна буде подивитись по телебаченню. Жінки задавали виборцям питання "За яку партію голосували", "Як давно визначились з вибором", "Кому віддали голос за мажоритарним округом” тощо. Представниці екзит-полу використовували у своєму опитуванні термінологію з помилками: “екзипол”, “голосування за мажорним округом”. Уповноважена особа від ЦВК Тамара Белоусова теж не змогла дізнатись нічого про це опитування та організацію. Вона зафіксувала порушення і пообіцяла скласти відповідну скаргу. У той же час у донецькій школі № 5, де розташовані виборчі дільниці №141638, №141639 та №141640 розташовано урну з написом Центр "Соціальний моніторинг" Екзит-пол Вибір - 2012 "1+1".

На 9.00 одна з виборчих дільниць Горлівки вже показала 100% явки населення на голосування. Це дільниця №000001, що розташована у тимчасовому ізолятолрі РУВС Центрально-Міського району Горлівки (пр. Перемоги, 5а). Дільниця  обслуговує двох громадян, які знаходяться на сьогодні в ізоляторі. Обидва виборця вже проголосували.

За коментарями звертайтесь:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України», що діє в межах всеукраїнської кампанії спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження ДОО ВГО КВУ та ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.